Водещи новини Общество

Човекът, който лекува сърца и води битки за живота – емоционалната изповед на д-р Севдалин Куцаров

Лекарят, който подарява надежда и мечтае в Добричка област да се създадат центрове за следболнично лечение, свързано с кардиологията

Водачът на листата на една от най-младите политически формации „Републиканци за България“ за Осми Добрички избирателен район пред Про Нюз Добрич

Севдалин Куцаров е роден на 22.11.1967 г. в Хавана, Куба.

През 1992 г завършва Медицински университет, София. Придобива специалност „Хирургия“ през 2000 г., „Кардиохирургия“ – през 2005 г. Преминава през специализация в Япония и Германия. През 2000 г. специализира в NCVC Осака, Япония.

Има 15-годишен опит в Клиниката по кардиохирургия на Националната кардиологична болница. В МБАЛ „Токуда“ Болница София е от средата на 2007 г. до днес.

Преминал е курсове в областта на клапната хирургия в Барселона, Милано,  Бад Ойнхаузен,  Прага и др. През 2013 г. придобива магистърска степен по Здравен мениджмънт.

Женен, има син и дъщеря.

Д-р Куцаров, Вие водите листата за народни представители на партия „Републиканци за България“ в област Добрич. Защо решихте за де занимавате с политика?

За мнозина определението „политика“ е мръсна дума. За мен обаче тя е Планиране – Реализация – Резултати в името на обществото. Система, изготвена и реализирана на базата на професионални експертизи и точна диагностика. Липсва ли политика, настъпва Хаосът. Бяхме и сме свидетели на резултатите от пандемията, които доказват по безспорен начин, че в България е абсолютно необходима и неотложна здравната реформа, ако искаме системата да бъде подготвена за предизвикателствата. На ход са тези, които могат и знаят как да я направят.

Проблемът на държавата, в лицето на законодателната и изпълнителна власти, е липсата на визия и желание за промяна. А състоянието в много от секторите в България е терминално и трябва спешно да бъдат „оперирани“.

Над 1,7 милиона българи живеят с до 600 лева на месец, вегетират под прага на бедността – това нормално ли е за европейска държава?

България е шампион по смъртност (извън пандемията). Това нормално ли е за европейска държава?

4000 учители липсват – това нормално ли е?

59% от България е демографска пустиня – това нормално ли е?

Губим милиарди от лоши договори за добив на ценни метали и само 0.75% от печалбата остават в България – това нормално ли е?

Масов строеж с евросредства на стадиони в почти обезлюдени села – това нормално ли е?

Възстановяване на нормалността – това е отговорът на въпроса Ви. И безграничният ми оптимизъм сочи, че не съм се включил в проект, а в перспектива.

Мнозина от избирателите в Добричка област гледат на Вас като на поредния „парашутист“. Как ще преборите този скептицизъм?

Преди да приема тази номинация, която за мен в личен план е предизвикателство и тест, обиколих с приятели цяла Добруджа. Опитах  да усетя мириса на добруджанския чернозем, ритъма на добруджанеца. Невероятното усещане да стъпиш на скалите на Камен бряг – там, където започва България. Уникалната красота на Тюленово, историята на Калиакра. Осъзнах, че Добруджа е мястото, където се сбъдват мечти. А моята е за създаване тук на центрове за следболнично лечение, свързано с кардиологията.

Не е нормално на територията на тази прекрасна област да има само един рехабилитационен център – болница „Тузлата“. А лечебната кал до Шабла? С какво тя е по-лоша?

Уникално богатство и никаква реклама. 95% от средствата да подслон са със сезонна насоченост. Няма пречка чрез метода на публично-частно партньорство те да заработят целогодишно. Много са държавните почивни бази в Добричка област, които пустеят. Ученически лагери също пустеят и се рушат.

Като лош пример бих дал китното Кранево. На метри от прекрасния плаж на брега на Черно море около 6 почивни бази пустеят и се рушат. Болно ми е за изоставените ученически лагери, те трябва да бъдат реновирани и да работят – това е изключително важно за здравето и възпитанието на подрастващите българи. И означава целогодишна заетост за местните.

Бях неприятно изненадан, когато на кулинарната карта на България, която показва характерни ястия за всеки регион плюс Банат и Бесарабия, открих, че липсват специалитетите на Добруджа. Представяте ли си, Житницата на България липсва. А за изготвянето на интерактивната карта плаша държавата…

Изводът е, че липсва лоби, добруджанско лоби. И популяризиране…

В моята професия екипността е от изключително значение. Такава екипност ще се стремя да изградя и тук, на добруджанска земя.

Тук, където започва България. Където хиляди българи посрещат Джулая.

Простете, че съм много емоционален, но в Добруджа човек не може да бъде друг.

Добруджа не е само пшеница, царевица, слънчоглед, фотоволтаици и перки.

Добруджа са хората.

Добруджа е вдъхновение.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Follow Me:

Related Posts

 1. Красимир says:

  На България и трабват само такива плитиции които са се доказали с успехи ! Много ще се радвам вашата партия да успее !! Силно се надявам промяната да дойде с вас !! Успех г-н д-р Севдалин Куцаров

 2. Проблемът на държавата, в лицето на законодателната и изпълнителна власти, е липсата на визия и желание за промянa.Също така много хора живееят на пълна мизерия а никой не взима мерки

 3. Даниела says:

  Браво на Човека и лекаря Куцаров
  Ако в парламента има повече такива Бэлгария наистина ще се оправи Ние Ви подкрепяме д-р Куцаров

 4. Иван Котоманов says:

  Бих могъл да кажа че познавам доктор Куцаров. Той е добър лекар, спаси майка ми преди 12години и благодарение на него тя можа да живее още 6, за което вечно ще съм му благодарен. Но да може да е добър лекар, той трябва да е и добър Човек. Много пъти съм говорил с него и съм сигурен че доктор Севдалин Куцаров Е ДОБЪР ЧОВЕК. А за народни представители трябва да се избират добри хора, за да може народът да живее по добре от преди. Пожелавам на хората от Добруджа да си изберат добри народни представители, какъвто е и ДОКТОР СЕВДАЛИН КУЦАРОВ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *