Водещи новини - дясно Здраве Общество

Здравните власти обмислят регионален подход за противоепидемичните мерки

Здравните власти обсъждат локален подход за противоепидемични мерки и овладяване на епидемията от Ковид 19, обяви министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Отчетено бе, че се наблюдава тенденция за плавно покачване както на заболеваемостта, така и на заетостта в болничните заведения.

Очевидно ситуацията в страната се дължи на циркулиране на британския вариант на вируса – има висока възприемчивост и по-бързо заразяване с новия щам, допълни министърът. 

Доц. Ангел Кунчев добави, че има голяма разлика между заболяемостта в отделните региони на страната, затова се налага регионален подход по отношение на мерките. Най-засегнати са областите Враца, Кюстендил, Бургас, Плевен. Препоръчва се там болниците да отменят плановите приеми.

14-дневната заболяемост върви нагоре – в момента тя е  285 на 100 000. По този показател България е на 18-о място в ЕС и пето на Балканите. Над 10 000 стигна бройката на заразените медици, активните случаи в момента са над 700.

Доц. Кунчев посочи, че след британския вариант идва южноафриканският, бразилският, има и нигерийски вариант. „Това плашене ли е на хората? Когато някой ни обвинява в създаване на страх и психоза, нека си даде сметка какво би било ако го знаем и не го кажем“, каза още доц. Кунчев.

„Страхът започва там, където свършва истината. Ние няма да я политизираме и шлайфаме. Ако някой използва данните, за да ги направи угодни на него, това е престъпление. Всеки ден се борим с лъжи“, изтъкна министър Ангелов.  Той посочи, че страхът се създава от конспиративни теории и лъжливи сайтове и е трудно да бъдат убедени възрастните хора, че смисълът на ваксинирането е да се спаси българския народ.

Нови 1154 случая на COVID-19, 23 са от област Добрич

Към момента са ваксинирани около 250 000 българи.

 снимка: БТА

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *