Водещи новини Здраве Общество

Запълнен е капацитетът на реанимацията на Ковид-сектора на болницата в Добрич

На 100 процента е пълна реанимацията на Ковид-отделението в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Георги Желязков. Той припомни, че в реанимацията леглата са шест.

По думите на лекарят започват постепенно да се увеличават пациентите в самото Ковид-отделение, в момента те са около 30 души. Нарастването на броя им се наблюдава през последните две седмици, по същия начин е като кривата в национален мащаб. Колкото и да не ми се ще да го казвам, може би вървим към третата вълна на коронавирус, каза д-р Желязков.

Той съобщи, че в триажния сектор е разкрита централна кислородна станция. Обясни, че до момента такава не е имало в лечебното заведение, работено е с кислородни бутилки. „Вече изградихме централна система, като по този начин кислородът достига от нея до всяка една стая индивидуално. Това осигурява необходимото количество кислород 24 чеса без да се следят нива на бутилки, оставащо количество, така нямаме притеснения, че може да свърши”, обясни изпълнителният директор на МБАЛ.

Д-р Желязков разказа, че в триажния сектор всички съмнителни пациенти изчакват докато им излязат резултатите от PSR-изследването. Всеки пациент се настанява в индивидуална стая с оглед да няма контакт с други. Ако резултатът му е положителен той се настанява в Ковид-отделението, ако е отрицателен се насочва в друго болнично звено. Триажният сектор се намира на осмия етаж. „Всичко е централизирано там – имаме триажен сектор, Кодив-сектор и Ковид-реанимация. Всичко е на един етаж, за да е максимално лесно и удобно”, обясни лекарят.

На входа на болницата продължава да функционира триажен кабинет. Там се преглеждат всички съмнителни за COVID-19. Ако по рентгенови данни, такива от лабораторните изследвания и оплакванията на пациента има съмнения за болестта, той се отделя в триажния сектор, сподели д-р Желязков. По думите му това се прави, за да няма риск за останалите пациенти и за медиците.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *