Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

С тържествен концерт Шабла се поклони пред паметта на героите

С тържествен концерт в Шабла бе отбелязан Националният празник 3 март. Още от сутринта десетки шабленци се събраха пред бюст-паметника на Васил Левски в града, за да направят дълбок поклон пред паметта на героите, загинали за нашата свобода.

Тържественият концерт започна с химна на Република България, след което Градският и Младежкият духови оркестри на Шабла с диригент Панко Добрев изпълниха незабравими патриотични  песни.

Водещият на тържеството, секретарят на Народно читалище „Зора 1894“ Георги Стефанов, даде думата на председателя на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева. В речта си тя ретроспективно изброи събитията, подготвили нашето Освобождение и хората, на които сме благодарни за това – Паисий, народните будители, хайдутите, героите от Априлското въстание, опълченците, руските войни, както и сражавалите се редом с тях за свободата на България войници от други държави. „Спомняйки си миналото, ние градим настоящето и гледаме в бъдещето, а то принадлежи на младите хора. Нека никога да не забравяме, че свободата е свята и трябва да се пази!“, каза д-р Стоева в празничното си слово.

Концертът продължи с песните на смесен хор „Патриот”  с ръководител  Стойчо Захов, който изпълни „Топчето пукна” и „Де е България”. Фолклорна група „Добруджанка” при НЧ ”Зора 1894” с ръководител  Жана Рачева и корепетитор  Галин Ганчев представи песните „Я дай ми, бульо” и „Ивано, мари Иванке”.

Тържественият концерт завърши с най-масовото изпълнение – на народния танц „Ха, тропнете”, на малките самодейци от Детски танцов състав „Бърборино” при НЧ „Зора 1894” с ръководител Гергана Дафова.

Венци и цветя на паметника на Апостола на Свободата в Шабла положиха Общинският съвет, кметът Мариян Жечев, НЧ ”Зора1894”, Градският и Младежкият духови оркестри, ФГ„Добруджанка” при НЧ ”Зора 1894”, Смесен хор „Патриот”, Общинската организация на СОСЗР в Шабла, ДТС „Бърборино“ при НЧ ”Зора 1894”, ПП ГЕРБ-Шабла, Общинската организация на БСП в морския град. Като потвърждение на думите на д-р Стоева, заедно с признателните граждани и много деца поднесоха своите свежи цветя на паметника.

c