Добрич Общество

Община Добрич ще организира разяснителна кампания за паспортизацията на жилищните сгради

Мащабна разяснителна кампания ще организира Община град Добрич по повод на изготвянето на технически паспорти на жилищните сгради. В кампанията ще се включат представители на камарите на инженерите и архитектите, съобщи за Про Нюз Добрич зам.-кметът по строителството инж. Пенчо Керванов. Целта е администрацията да бъде максимално полезна при предстоящото паспортизиране на сградите.

Задължителна паспортизация на сградите до края на 2022 година – какво представляват техническите паспорти?

Както вече е известно, от МРРБ съобщиха, че декември 2022 година е срокът, в който сградите в страната трябва да имат изготвени технически паспорти и няма да има удължаване. Ако след изтичането на крайния срок дадена сграда няма изготвен такъв паспорт, кметът на общината ще възложи изготвянето му, а собствениците ще трябва да заплатят процедурата.

Според законодателните изисквания, технически паспорт се съставя за новите строежи от 2007 година, както и след реконструкция, основно обновяване, основен ремонт или преустройство на съществуващ строеж. Все още е нисък обаче процентът съставените технически паспорти на съществуващите жилищни сгради, изградени преди 2007 година, казват още от МРРБ.

Инж. Керванов коментира, че  проблем при паспортизацията ще бъдат сградите, строени преди 1987 година – предимно къщи. Тогава влизат в сила нормите за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони. Въведени са по-строги правила за оразмеряване на строителните конструкции на сгради за осигуряването им на сеизмични въздействия.

„До тогава сградите не са били осигурени за сеизмичност – така са били проектирани. Проблемът е как ще се паспортизира сграда, която не е сеизмично осигурена. Говорим за къщи, строени през 60-е и 70-е години“, каза инж. Керванов.

По думите му трябва да се вземат становища от инженери със съответната правоспособност да изготвят технически паспорти и лицензираните за тази дейност консултантски фирми. След като излязат те със съответните становища по отношение точно на тези сгради, ще се направи разяснителна кампания с тяхно участие.

Около средата на март се очаква регионалните колегии на инженерите и архитектите да обсъдят въпроса и след това да излязат със становище.

„Какво представлява един технически паспорт – той е като един здравен картон на човека, представлява пълна картина на състоянието на сградата. След години, ако трябва да се правят преустройства в сградата – да се пристрои, надстрои, да се премахва нещо, се чете паспортът и тогава се вземат решения“, допълни инж. Керванов.

Всички нови сгради, строени след 2007 година, са паспортизирани, включително санираните през последните години блокове. Те не могат да бъдат въведени в експлоатация, ако нямат такива паспорти.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *