Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Докторантът Десислава Бонева от Каварна – с приз „Студент на годината”

Десислава Бонева от Каварна е подгласник и един от тримата отличени в категорията „Аграрни науки и ветеринарна медицина” за националния приз „Студент на годината” 2020. Официалната церемония за връчването на наградите, които са под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, се състоя преди дни в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Младата жена от Каварна е отличена измежду 186 кандидати.

Десислава Бонева е на 27 години. Тя от семейство на земеделски производители.За Про Нюз Добрич сподели:  „За мен отличието е висока оценка за периода на обучението ми, през който съм преминала и за положените усилия и труд през годините”.

След завършване на средното си образование в Каварна Десислава Бонева кандидатства и е приета с най-висок бал от матурата в специалност „Агрономство” в Техническия университет във Варна. Нея завършва със златен медал и пълно отличие. Решава да се усъвършенства в тази сфера и да задълбочи знанията си и записва „Растителна защита” в Аграрния университет в Пловдив. В момента кара доктурантура в същия университет, катедра „Фитопатология”, ръководител й е проф. Светослав Бобев. Докторантурата й е на тема „Болести по лешника в България”.

Десислава Бонева сподели, че има открита болест за първи път в България, но все още не може да даде подробности, тъй като научното съобщение се е забавило заради пандемията.  Младата жена е категорична, че след докторантурата си ще се включи в семейния бизнес. „Точно заради това реших да усъвършенствам и да надградя наученото от родителите и сестра си и да доразвием семейния бизнес. Фитопатологията е базова наука, една от най-важните в нашия сектор. Трябва да се знае как правилно да се откриват болестите навреме и съответно да се приложи правилно лечение, да, за има качествена продукция”, сподели докторантът.

Националният приз „Студент на годината" е учреден в началото на 2006 година по инициатива на делегатите в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в Република България. Конкурсът има мисията да популяризира постиженията на българските студенти пред обществеността, удостоявайки млади хора от всички области на висшето образование.

Жури в състав от водещи експерти от всички области на образованието определиха призьорите в 14 категории, които имат доказани постижения в научната, културната, спортната и други дейности, свързани с образователния процес на национално и международно ниво.

c