Водещи новини Общество

С шествие “Първите” и Караул на паметта Добрич ще празнува Трети март

Добрич ще отпразнува Националния празник Трети март с шествие “Първите” и Караул на паметта. След успешния проект „Караул на паметта“, състоял се за годишнината от гибелта на Васил Левски, проявата ще се организира и днес.

Този път в „караул“ в чест на празника застават учениците от 7 до 12 клас на СУ „Д.Талев“. В часовете от 10.00 до 12.00 и от 13.00 до 15.00 часа ще разказват на добричлии любопитни факти с акцент добруджанското опълчение и хората, дали живота си за свободата на родния край.

Така например гражданите ще научат за японския офицер Сейго Ямадзава, който се е бил в редиците на опълчението при Плевен.  Шатрата ще бъде украсена с надписи, посветени на темата. „Караул на паметта“ да се състои на всички официални празници е намерението на Общината. При хубаво време на 3 март ще се състои и пленер, в който ще се включат ученици от всички класове на училището.

Официалната програма за празника е:

От 09.30 ч. в Храм „Св. Георги” ще се състои панихида в памет на загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет.

В 10.00 ч. От Храм „Св. Георги” до Мемориален комплекс „Хан Аспарух“ е Празничното шествие „Първите“, водено от ученици на Професионална гимназия по аграрно стопанство – Добрич, която тази година празнува юбилей.

В 10.30 ч. на паметника „Хан Аспарух“ започва поклонение и военен ритуал за издигане на националното знаме, знамето на Обединена Европа и знамето на град Добрич по случай Трети март – Национален празник на Р. България.

В 12.00 ч. на пл. „Свобода“ ще се проведе Празничен спектакъл с участието на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител С. Господинов, хореограф И. Иванов и музикален ръководител Ж. Желев, четвъртокласници от  СУ „Св. св. Кирил и Методий“ с кл. ръководител Г. Кайпакова, седмокласници от СУ „Димитър Талев“ с кл. ръководител Р. Обрешкова и лауреати на V Областен конкурс рецитал „За да я има България“.

От 10.00 ч. до 12.00 ч. и от 13.00 ч. до 15.00 ч. на пл. „Свобода“ ще се състои Караул на паметта с ученици от СУ „Димитър Талев“

3 март ще бъде Ден на отворените врати за Военното гробище-музей, Регионалния исторически музей и Художествената галерия.

Духовият оркестър и колона от ученици с портрети на възрожденци и на радетели за националното освобождение ще поведат гражданите към паметника на хан Аспарух. С военен ритуал в мемориалния комплекс ще бъде издигнато националното знаме и ще бъде отдадена почит пред паметта на героите, загинали за свободата на България.
В празничния ден Караул на паметта ще застане на централния градски площад “Свобода”, за да насърчи гражданите да прочетат патриотични стихове и да споделят защо се чувстват горди българи. Ученици от СУ “Димитър Талев” ще разкажат за малко известни събития от Руско-турската освободителна война, за добруджанските поборници, за самурая Сейго Ямадзава, който е бил сред опълченците, съобщи директорът на училището Весела Панчева. Професионалният фолклорен ансамбъл “Добруджа” ще представи празничен спектакъл.

През целия ден ще бъдат поднасяни цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията, Паметник на победата (ген. – лейтенант Цимерман), Добротица, Ф. М. Достоевски, Алея на опълченците – Военно гробище музей, паметна плоча на Хаджи Иван Хадживълков.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *