Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Започва изграждането на "Зелена Дружба" в Добрич с пари от МОСВ

Община град Добрич получава финансиране в размер на 9 979,07 лв. от Министерство на околната среда и водите, за проекта „Зелена Дружба“, който ще се реализира в добричкия Център за защита на природата и животните.

В проект “Зелена Дружба“ е предвидено почистване и залесяване на общественото пространство пред Зооцентъра /ЦЗЖП/, както и облагородяване  и изграждане на детски площадки. Финансирането e чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда в рамките на Национална кампания „Чиста околна среда - 2021 г.” на тема „Обичам природата – и аз участвам”.

Какви са конкретни цели на проекта:

  • Благоустрояване  на терена  чрез  почистване и залесяване
  • Обособяване на зони за отдих и игри
  • Поставяне на подходящи парково- архитектурни елементи
  • Поставяне на  указателни  табели за достъп до ЦЗПЖ
  • Поставяне на знамена на партньорските страни
  • Изграждане на навици  за отговорно поведение към природата

Избраният терен за почистване е 3380 кв. м, а детските площадки ще бъдат разположени на площ от  200   кв. м. - малка част  от  163 -те  дка  на Центъра,  извън  реалните му граници и оградени площи, което го прави достъпен по всяко време, не само при посещение. Теренът ще се почисти и облагороди. Имотът е особено подходящ за създаване на място, с възможности за отдих,  обезопасено  за майки с деца. Предвидено е проектът да се реализира с прякото участие на доброволци,  за създаване на красиво, приветливо, чисто и подходящо място за отдих и игри.

От кметството в Добрич заявяват, че проектът„Зелена Дружба“ представя стремежа на Община град Добрич да създава нови паркови пространства и да превръща все още необлагородени места в красиви и подходящи кътчета за игри, почивка и отдих. Чрез почистване и залесяване на пространство пред Зооцентъра и чрез облагородяване  и изграждане на детски площадки, общинското ръководство се надява да запази облика и духа на тази градска забележителност и да направи още една крачка към повишаване екологичната култура на гражданите.

c