Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

С онлайн фестивал читалище „Български искрици” посрещна Баба Марта

Деца пресъздадоха с жива картина легендата за мартеницата

Народното читалище по практическа история и занаяти „Български искрици” събра чрез онлайн фестивал за Баба Марта българи от 12 различни места в Европа, обединени от идеята да съхраняват българските традиции и да ги предават на идващите поколения. „Мартеницата – нишката, която ни свързва” бе възможно най-точното име за срещата във виртуалното пространство, осъществена по идея на добричкото читалище. Фестивалът премина в духа на посланията, които носи този чисто български обичай. Наред с пожеланията за здраве, благополучие и дълголетие участниците в онлайн фестивала си припомниха и посланието, което носи легендата за мартеницата – червено-белия конец е нишката, която свързва българите по света. Децата от НЧ „Български искрици” и от 11-те български общности в чужбина показаха изработените от тях мартеници и след жребий определиха всеки от специално подготвените за фестивала червено-бели амулети за коя точка на Европа ще пътува. Момичетата от школата по везба към НЧ „Български искрици” показаха не само познатата сръчност, а и отлични познания за смисъла на обичая, различните техники при изработването и  значението на всеки един елемент при направата на мартениците. От школата по жива история представиха легендата за мартеницата чрез жива картина и върнаха участниците във фестивала към времето на кан Кубрат и неговите синове и заветът към българите, че силата е винаги в единството. В живата картина се включиха децата от всички школи и приятели на читалището. Консултант за историческата достоверност бе реконструкторът Йордан Сивков, с чиято помощ бе осигурен голяма част от необходимия реквизит.

Всеки един от участниците във фестивала представи как в неговата общност се празнува Баба Марта. Таврийските българи бяха украсили с мартеници дърво в украинския град Бердянск. От гимназията в Тараклия представиха обичаят във вида съхранен отпреди 200 години, когато предците на днешните бесарабски българи са напуснали родните си места. Мартеници, изработени от сръчни детски ръце показаха и сънародниците ни в Западна Европа. Всяка българска общност – участник във фестивала имаше възможността да представи своята родолюбива дейност във видеоклип. Всички заедно се насладиха на изпълненията на самодейните състави към българските общности зад граница.

В онлайн фестивала участваха Асоциация „Балкани” – гр. Мелитопол, Украйна; Неделно училище „Васил Левски” – гр. Бердянск, Украйна;  Български теоретичен лицей „Васил Левски” – гр. Кишинев, Молдова; Ансамбъл „Изворче” и гимназията в гр. Тараклия, Молдова; гимназията в с. Кайраклия, Молдова; Фолклорна група „Булгарика” – Варшава, Полша; Фолклорна група „Сборенка” – Берлин, Германия; Сдружение „Будилник” в Бремерхафен, Северна Германия съвместно с Българско неделно училище „Аз съм българче” – Бремен, Германия; Асоциация за български културен обмен – Милано, Италия. Видеоклиповете на участниците в онлайн-фестивала могат да се видят на Фейсбук-страницата на Народно читалище „Български искрици”.

Деца, родители и ръководители на школи и клубове в НЧ „Български искрици” съпреживяха Баба Марта с нашите сънародници извън границите на Родината, осъзнавайки, че България е там, където има българи,опазили националната памет, които тачат традициите на народа ни и полагат грижи за тяхното съхранение.

c