Водещи новини Общество

Добрич в опит да подобри рекорд на Гинес – за най-дълга мартеница

Днес ще стане ясно дали Добрич ще се запише в Книгата за рекордите Гинес. Амбицията да подобрят световен рекорд е на младежите от Българския червен кръст. Те искат да подбрят рекорда на Видин от 2015 г. за мартеница с дължина 16 704 метра.

 „Имаме мартеницата. По наши изчисления надвишава 20 км. Измерването ще се осъществи в понеделник, 1 март на паметника на Хан Аспарух от сутринта в 6 до 12 часа да бъде отчетена дължината“, сподели за Про Нюз Добрич Зорница Иванова – Младежка дейност, Български Червен кръст, Областен съвет, Добрич.

На място днес ще има протоколчик и нотариус, които да наблюдават и протоколират цялото измерване. След това протокол, снимки, видео, ще бъдат изпратени в централата на Гинес. Ако всичко е наред ще станем рекордьори, сподели Зорница.

На апела на младите червенокръстци се отзоваха много детски градини, както и средно училище „Св. Кл. Охридски“. Най-активни бяха от община Балчик, които ни изненадаха с почти 10 км мартеница, събрана от няколко детски градини, каза още Зорница.

Ако се използва цялото събрано количество червено-бял конец може да стигне за мартеници за целия град.

Зорница разказа, че младежите от БМЧК са се научили да майсторят червено-бяла нишка с помощта на вретена, които специално издирили в „Старият Добрич.“

От дома за стари хора в село Полк. Савово също са се включили, както и от няколко детски градини от община Добричка.

Ако някъде имат събрани, понеделник е моментът, в който мога да се занесат. Младежите ще се радват, ако се отзоват доброволци, за да може да се развие цялата мартеница.

„Всеки, който желае, може да се отзове. От училища, детски градини, неправителствени организации, граждани“, каза още Зорница.

От БМЧК панират, след като подобрят рекорда и мартеницата от Добрич влезе в книгата на Гинес, да проведат онлайн търг и да я продадат, като приходите използваме за проекти и инициативи на хуманитарната организация.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *