Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Добрич ще отбележи 3 март с „Караул на паметта“ и шествие „Първите“

Всички събития в Добрич, посветени на Националния празник 3 март, ще се състоят на открито при спазване на епидемиологичните мерки, стана ясно на брифинг в Общината за програмата на празника. По думите на зам.-кмета д-р Емилия Баева, на основните места, където ще се състоят събитията, ще има информационни табели, двупосочно движение ще бъде указано по време на шествието до комплекс „Хан Аспарух“.

След успешния проект „Караул на паметта“, състоял се за годишнината от гибелта на Васил Левски, проявата ще се организира и на 3 март. Този път в „караул“ в чест на празника застават учениците от 7 до 12 клас на СУ „Д.Талев“. Шатрата им ще бъде разположена на пл. „Свобода“. В часовете от 10.00 до 12.00 и от 13.00 до 15.00 учениците ще разказват на добричлии любопитни факти с акцент добруджанското опълчение и хората, дали живота си за свободата на родния край. Така например гражданите ще научат за японския офицер Сейго Ямадзава, който се е бил в редиците на опълчението при Плевен.  Шатрата ще бъде украсена с надписи, посветени на темата.

„Караул на паметта“ да се състои на всички официални празници е намерението на Общината.

При хубаво време на 3 март ще се състои и пленер, в който ще се включат ученици от всички класове на училището.

Ето и програмата на празника:

От 09.30 ч. в Храм „Св. Георги” ще се състои панихида в памет на загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет.

В 10.00 ч. От Храм „Св. Георги” до Мемориален комплекс „Хан Аспарух“ е Празничното шествие „Първите“, водено от ученици на Професионална гимназия по аграрно стопанство – Добрич, която тази година празнува юбилей.

В 10.30 ч. на паметника „Хан Аспарух“ започва поклонение и военен ритуал за издигане на националното знаме, знамето на Обединена Европа и знамето на град Добрич по случай Трети март – Национален празник на Р. България.

В 12.00 ч. на пл. „Свобода“ ще се проведе Празничен спектакъл с участието на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител С. Господинов, хореограф И. Иванов и музикален ръководител Ж. Желев, четвъртокласници от  СУ „Св. св. Кирил и Методий“ с кл. ръководител Г. Кайпакова, седмокласници от СУ „Димитър Талев“ с кл. ръководител Р. Обрешкова и лауреати на V Областен конкурс рецитал „За да я има България“.

От 10.00 ч. до 12.00 ч. и от 13.00 ч. до 15.00 ч. на пл. „Свобода“ ще се състои Караул на паметта с ученици от СУ „Димитър Талев“

3 март ще бъде Ден на отворените врати за Военното гробище-музей, Регионалния исторически музей и Художествената галерия.

През целия ден ще бъдат поднасяни цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията, Паметник на победата (ген. – лейтенант Цимерман), Добротица, Ф. М. Достоевски, Алея на опълченците – Военно гробище музей, паметна плоча на Хаджи Иван Хадживълков.

c