Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Седмицата 22-28 февруари в област Добрич: За дупките, политиците и хората

В Добруджа има живот – ежедневният новинарски поток е огромен и като главен редактор на най-четения сайт в областта зная от първо лице колко е трудно да избереш най-важното. Ето защо искам да споделя как изглеждаше седмицата в Добрич през моя поглед

През отиващата си седмица ни люшнаха слаби земни трусове, но и предизборни емоции, които предвещават сериозни бури. Вече са ясни водачите на основните политически партии, остава интригата колко формации ще вкарат депутати и за кои вторите и трети в листата са от значение. А в регистрираните листи виждаме както познати, така и нови лица, но и такива, които сменят поредна партия.

Първи официално обявиха пълната си листа от столетницата. Там очаквано Националният съвет на БСП утвърди Мая Димитров за водач на листата, следвана от настоящия депутат Даниел Петков. Трети е представител на коалиционните партньори от Отечествения съюз – Симеон Симеонов. Очаквано водач на листата на ГЕРБ в Добрич е областният координатор на ГЕРБ и настоящ министър на труда и социалната политика Деница Сачева. Имената на останалите в листата засега се коментират само неофициално.

В интервю за Про Нюз Добрич министърът на труда и социалната политика и областен координатор на ГЕРБ Деница Сачева, заяви, че иска за Добрич да се говори като за добро, перспективно място, в което живеят добри хора, а нейната кауза е да направи така, че в Добрич да има нови инвестиции.

Новият областен лидер на БСП-Добрич и заместник-кмет на Община Генерал Тошево Румен Мунтянов също даде интервю за Про Нюз Добрич, в което сподели, че има подмладяване на всички нива в партията.  

Междувременно стана ясно, че д-р Хасан Адемов отново поема водаческо място в листата за народни представители на ДПС в Добрич. Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ вече регистрира листата си за депутати в Добрич. Тя се води от областния координатор на партията Дилян Господинов Господинов, който е икономист.  Тази седмица стана ясно, че известният кардиолог от София д-р Севдалин Куцаров ще е водач на листата на Републиканци за България в Добрич. Настоящият депутат Йордан Йорданов бе утвърден като първи в листата за народни представители на ВМРО. Фермерът от село Славеево Евгений Христов Минчев пък излиза като независим кандидат за депутат в област Добрич. В Районната избирателна комисия е регистриран Инициативен комитет за издигане на кандидатурата му. Той е един от петимата издигнати в страната независими кандидати. За регистрирането на листата на АБВ с водач невролога д-р Николай Бекяров в града дойдоха председателят на партията Румен Петков и доц. Атанас Мангъров.  

И докато разместването на земните пластове в района на планината Вранча ни люшка  ту с 3, ту с 4,2 по Рихтер, то  опитите за старт на масовата ваксинация цяла седмица люшкаха гражданите между обещанията за  целодневно и дори денонощно имунизиране на желаещи, през временно спиране на записване и имунизация в “зелените коридори” поради нарушения график за доставка на ваксини в страната, до възстановяването им, но с уговорката „ако във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация“. Репортерите на Про Нюз Добрич установиха, че няма голям интерес към поставянето на ваксини в селата в област Добрич, а медиците сочат като причина скептицизма и народопсихологията. При джипита в областта масовата имунизация се очаква да започне в следващите дни. На фона на това от болницата в Добрич отново алармираха за сериозен недостиг на медицински сестри. В момента 60-70 специалисти по здравни грижи не достигат в лечебното заведение. Най-голям е недостигът на сестри във вътрешните отделения – Първо, Второ и Кардиологично.

От КНСБ обявиха, че са удовлетворени, че исканията им за увеличение на трудовите възнаграждения на работещите в бюджетната сфера в Добрич са залегнали в проектобюджета на общината за 2021 година. И обявиха, че след анализ ще водят преговори за по-високи заплати в секторите, финансирани от местните приходи на Община Добрич. С 30 гласа „за“ и 4 „въздържал се“ общинските съветници на Добрич приеха Бюджета на Общината за 2021 година. Той е в размер на над 84,8 милиона лева. Съветниците утвърдиха и новата Наредба за обществения ред в Добрич. Сред забраните в нея са отваряне на тротоарни шахти без разрешение, както и викането, пеенето, използването на музикални инструменти в междублокови и улични пространства на открити обществени места и открити частни имоти.

Дирекция „Бюро по труда“- Добрич съдейства за реалната подкрепа на засегнатите от кризата с Covid-19, сподели в интервю за Про Нюз Добрич директорът й Северина Савова и информира за текущите мерки и програми в подкрепа на бизнеса и работниците за справяне с последствията от коронакризата.

През тази година бюджетът на гражданите ще бъдат утежнен с разходите по издаването на технически паспорт на сградите, с какъвто трябва да се сдобие до 2022 г. всяка жилищна сграда в страната. Още един повод да питат – защо гражданите плащат данъци и такси, а се налага да се движат по улици, изпъстрени с дупки. За една такава опасна дупка, зейнала  в Добрич и застрашаваща пешеходци и автомобили разказахме тази седмица. Дупка, за която читателите ни алармираха, че е от поне два месеца, бе запълнена броени часове след публикацията ни.   

Втория си мандат започнаха тази седмица административните ръководители на Районна прокуратура – Добрич Петко Тухчиев и на Районния съд – Добрич Анна Великова.

Грамота и юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ получи 80-годишният Димитър Димчев Събев от село Бранище в община Добричка като знак на признателност за дългогодишна военнопатриотична и родолюбива дейност.

Проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево предупреди, че посевите в област Добрич жълтеят, но успокои, че основание за притеснения няма. „Последните студове притесниха много от земеделците, тъй като се наблюдава пожълтяване и дори покафеняване на посевите. „На този етап няма голямо основание за притеснения. Нека да се затопли времето, и тогава ще видим дали има някакви поражения, но мисля, че за област Добрич няма да имаме“, заяви специалистът.

Спомнихме си жертвите от  влака-убиец София-Кардам, изгасналите при пожара в кушет вагон девет човешки живота, като пет от жертвите на влака-убиец са от област Добрич – Антоанета Апостолова, Валерия Желева, д-р Галина Иванова, Даниел Вичев и Калчо Енчев. Че все още доброто е живо ни напомни жестът на близките на изгубилата битката с коварно заболяване Жулиета Василева от Добрич, които решиха да дарят набраните при благотворителната кампания за нея средства на баща, който се нуждае от лечение, за да проходи отново след претърпяна тежка гръбначно-мозъчна операция.

Колко силна е общата кауза ще покаже утре, 1 март, мартеницата, за която червени и бели конци вплетоха малки и големи, от градове и села в областта. Амбицията на младежите от Българският младежки Червен кръст е с нея да бъде поставен световен рекорд и с нея името на Добрич са се впише в книгата на рекордите Гинес.

Станислава КРЪСТЕВА

c