Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Шествие, поклонение и празничен спектакъл на 3 март в Добрич

Ясна е програмата, с която Добрич ще отбележи Националния празник 3 март, съобщават от Общината. Проявите ще започнат в 9.30 часа с панихида в памет на загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет в Храм "Свети Георги".

В 10 часа от храма до Мемориален комплекс "Хан Аспарух" ще се проведе празнично шествие "Първите". То ще бъде водено от ученици от Професионалната гимназия по аграрно стопанство. В 10.30 часа на Мемориалния комплекс ще започнат поклонение и военен ритуал за издигане на националното знаме, знамето на Обединена Европа и това на град Добрич.

В 12 часа на площад "Свобода" е началото на празничен спектакъл. В него ще участват Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа" с главен художествен ръководител С. Господинов, хореограф И. Иванов и музикален ръководител Ж. Желев, четвъртокласници от СУ "Свети Свети Кирил и Методий" с класен ръководител Г. Кайпакова, седмокласници от СУ "Димитър Талев" с класен ръководител Р. Обрешкова и лауреати на петия Областен конкурс-рецитал "За да я има България".

От 10 до 12 и от 13 до 15 часа на площад "Свобода" ще има караул на паметта с ученици от СУ "Димитър Талев". Както Про Нюз Добрич писа от 9 до 18 часа в обектите на Регионалния исторически музей ще се проведе Ден на отворените врати. От 11 до 17 часа същата инициатива ще се състои в Художествената галерия.

През целия ден ще бъдат поднасяни цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията, Паметника на победата /ген.-лейтенант Цимерман/, на Добротица, Ф. М. Достоевски, Алеята на опълченците - Военно гробище-музей, паметната плоча на Хаджи Иван Хадживълков.

c