Бизнес Здраве Общество

Експерт: Антиваксърството е бизнес, който поставя обществото в опасност

“Ваксините със сигурност имат своята комерсиална страна, но те спасяват животи, докато антиваксърството е обратното – излага срещу ясен финансов интерес всички нас, обществото на опасност от болести, част от които вече са забравени. Бизнес е по една много проста причина – знаете, че в света на социални мрежи и на интензивен обмен на информация, всеки начин да привлечеш внимание е обвързан с повече средства, което можеш да получиш чрез различни канали на реклама и е доказано, че привличането на внимание чрез антиваксъсрска теза е със своя финансов резултат.” Така коментира проф. Николай Габровски – заместник-директор на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”, в предаването “Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS .

Относно временното стопиране на “зелените коридори” заради изчерпването на наличните количества на анти-ковид ваксини, професорът заяви:

“Гарантирана е втората доза за ваксинираните с първа, “Зелените коридори” са подсигурени, чакат се само дозите на новите ваксини”.

Той коментира също, че е имало предпочитания относно вида на ваксината, от записаните за зелените коридори. Ваксините са със сходна ефективност и може да се каже, че добрата ваксина е сложената ваксина, е мнението на проф. Габровски.

“Съхранението на част от ваксините е доста трудно, но вече целият процес е отработен”, увери той.

Що се отнася до организацията на имунизационния процес при старта на “зелените коридори”, професорът каза:

“Опитахме да направим записвания на хората, които да се ваксинират, но много от тях не спазват часове или въобще не идват, затова се отказахме от този вариант.”

“Втората ваксина може да се сложи няколко дни по-късно от предписаното и това няма да повлияе на ефективността й. При всички ваксини има оплаквания, които са свързани с реакция на организма към чуждото вещество, а не странична реакция към самия медикамент”, категоричен бе медикът.

Според него ваксинацията върви бързо и организирано.

Късно днес, от здравното министерство обявиха, че утре сутрин (28 февруари) ще бъдат доставени 57 000 дози от ваксината на AstraZeneca. В понеделник (1 март) се очаква да пристигнат и други 21 060 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *