Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

27 февруари – Международен ден на бялата мечка

Днес е Международният ден на бялата мечка. Целта му е да се привлече вниманието на обществеността към необходимостта от опазване на вида. От Световния фонд за природата предупреждават, че ако глобалното затопляне продължава, броят на полярните мечки ще намалее с 30% в следващите 35 години.

Бялата мечка, наричана още полярна мечка, е бозайник, който обитава само северните арктични крайбрежия и острови на Евразия и Северна Америка. В Антарктида не се среща. Тя е най-големият сухоземен хищник.

Бялата мечка, която вероятно произлиза от сибирската кафява мечка, идеално се е приспособила към живота в Арктика. Бялата ѝ козина позволява да се слее със снежната среда. Дебелият ѝ подкожен слой мазнина (от 5 до 10 сантиметра) я пази както от околния студ, така и от ледените води, в които лови риба. Мощната ѝ мускулатура я прави отличен ловец на тюлени, които убива с един удар на лапата.

Най-едрите мъжки индивиди достигат тегло над 900 кг (рекорд – 1002 кг). Въпреки тези размери, бялата мечка е много повратлива и е еднакво опасна както на леда, така и във водата. Главата и шията ѝ са удължени, а силно развитите кучешки зъби издават хищния ѝ характер.

Като малочислен вид бялата мечка е поставена под закрила. По данни на Световния фонд за дивата природа в света има между 22 000 и 31 000 бели мечки.

c