Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Над 20 километра е мартеницата, с която Добрич ще кандидатства пред Гинес

Готова е мартеницата, с която Българският младежки Червен кръст /БМЧК/ в Добрич ще кандидатства за рекорд на Гинес за най-дълга мартеница в света. Това съобщи за Про Нюз Добрич координаторът на младежката организация Александра Дралчева. Тя не знае точно колко е дълга, но предполага, че е над 20 километра.

Припомняме, че преди около месец младите червенокръстци излязоха с апел към всички правителствени и неправителствени организации, детски градини, училища, школи, заводи, предприятия и всички жители да подкрепят кампанията им. Идеята беше до Националния празник на България 3 март да бъде изплетена мартеница с дължина 17 километра. Досега рекордът за най-дълъг символ за здраве – 16 704 метра, е на Видин.

Мартеницата ще бъде представена в Добрич на 1 март. Това ще стане пред паметника на хан Аспарух. Мартеницата ще бъде премерена от геодезисти, ще бъде издаден протокол от нотариус. Ще бъдат направени снимки, както и заснемане с дрон.

Александра Дралчева съобщи, че в инициативата на БМЧК се е включила цялата областна структура на БЧК, хора от общините Добрич, Балчик, Тервел и Генерал Тошево. Основната подкрепа е от деца от училища и детски градини. Откликнали са и обитателите на два дома за стари хора – в селата Полковник Савово и Ведрина.

Снимка е илюстративна

c