Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Затварят временно „зелените коридори“ за ваксиниране

Временно ще се преустановят "зелените коридори" за ваксиниране. Ако в събота пристигнат нови дози ваксини, те ще бъдат разпределени веднага, увери здравният министър Костадин Ангелов. Заетостта на болничните легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние е 47 на сто, а за интензивни състояния - 51%.

"Имаме тенденция на увеличаване на случаите на новозаболелите с COVID-19 в последните 3 дни. Паралелно с това имаме ясна и отчетлива тенденция за увеличаване броя на ваксинираните лица, като за последното денонощие те са над 20 000", каза още здравният министър за хода на пандемията у нас.

"Образно казано ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира пръв. На фона на ситуацията в страната сме изключително неприятно изненадани от фирмата, която трябваше да достави ваксината, разработена в Оксфорд". Това заяви още здравният министър.

"Уважаеми представители на AstraZeneca, нека да съм пределно ясен: нямаме нужда от вашата вежливост и учтивост, а от ваксини. Нека уговорките да се спазват. На тази база ние правим всичко, което сме постигнали до този момент", добави Ангелов.

"Чакахме ясни и точни отговори от компанията, но такива не получихме", каза още здравният министър и отново подчерта, че страната ни е изявила готовност да изпрати въздушен транспорт, който да вземе ваксините.

„Искам да ви съобщя няколко факти за доставката от тази фирма: 117 000 дози пристигнаха на 22 февруари т.г. – с 333 000 дози по-малко от поетия ангажимент за доставка от фирмата през февруари. На 15 февруари бяхме информирани, че до края на месеца България предстои да получи две достави - от 87 000 и 54 000 дози. Сега разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези пратки. Описаните по-горе факти доказват, че AstraZeneca няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини. В рамките на 3 дни водим изключително сериозни разговори на различни нива с въпросната фирма доставчик“, заяви министърът.

"България се нарежда на 22-ро място по заболеваемост спрямо останалите европейски страни. На Балканския полуостров сме на 5-о място, а по смъртност - на 14 място в ЕС. Продължава тенденцията за преливане на областите от жълта през оранжева и червена зона. Червените области у нас в момента са 19, оранжевите - 7, а жълтите - 2. Заболеваемостта е най-висока в Кюстендил – 446 на 100 000 души население и най-ниска в Търговище - 25 на 100 000. 14-дневната заболеваемост продължава да расте, но с нисък темп. Положителното е, че смъртността се задържа на постоянно ниво", обясни доц. Ангел Кунчев.

Източник/снимка: NOVA

c