Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

В 31 секционни комисии ще гласуват гражданите на Община Каварна

12 830 жители на Община Каварна към днешна дата имат право на глас на предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат на 4 април 2021 г. 10 077 от тях са в град Каварна, а останалите в по-малките населени места.

За вота са обособени 31 секции. 14 от тях в Каварна, 17 – в селата.

Със Заповед №102/08.02.2021 г. на кмета на Община Каварна -  Елена Балтаджиева, броят на СИК е редуциран с 2 по-малко в сравнение с парламентарните избори през 2017 г. Промяната се налага заради намалелия брой жители. Гласоподавателите от Крупен ще могат да упражнят конституционното си право в СИК-Вранино. Тези от Било – в СИК-Нейково.

247 са членовете на СИК-Каварна. На проведените консултации в Община Каварна между парламентарно представените политически партии е постигнато споразумение какво е разпределението на партийните представители в СИК. До 27.03.2021 г. кметът на Община Каварна – Елена Балтаджиева, трябва да изпрати списък на членовете в РИК, откъдето те трябва да бъдат назначени.

Допълнително ще се решава дали да има мобилна секционна избирателна секция, която да обслужва гласоподавателите с трайни увреждания. Това зависи от броя на заявленията, които ще бъдат подадени в Общината. Срокът за заявките е до 20 март. При наличие на 10 и повече такива, трябва да бъде обособена мобилната секция.

Допълнително заради пандемията ще бъде създадена и втора мобилна секция, в която ще могат да гласуват болни от COVID19 или карантинирани. Желаещите да се възползват от нея трябва да подадат заявления 3 дни преди изборите.

Със Заповед №126/15.02.2021г. на кмета на Община Каварна – Елена Балтаджиева, са определени местата за разлепяне на списъците избиратели по секции за вота.

Всички помещения, които ще бъдат използвани за изборния процес, ще бъдат дезинфекцирани по всички изисквания на министъра на здравеопазването. С предпазни средства ще бъдат обезпечени и членовете на СИК. Дезинфектанти и маски ще бъдат предоставени за безплатно ползване и на гласоподавателите в помещенията за вота.

На страницата на Община Каварна, жителите й могат да проверят къде могат да гласуват. В случай, че открият несъответствия, могат да подадат информация в общинската администрация за тях.

Вече са проведени разговори между общинската администрация и ПУ-Каварна, чийто служители от „Охранителна полиция“ и „Пожарна безопасност и защита на населението“ обезпечават реда и сигурността в изборния процес.

Началникът на отдел „Дирекция "Гражданска регистрация, туризъм, духовни и социални дейности​" – Никола Ангелов, и служители на отдела извършват оглед  днес на всички помещения, в които ще бъдат разположени СИК.

Преди изборния ден инспекция ще бъде направена от полицаи и пожарникари.

Всички партии, регистрирани в ЦИК ще могат да се регистрират в РИК-Добрич, за парламентарните избори тази година. Многомандатния район избира 6-има народни представители.

c