Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

БХРА: Да не се уволняват отказалите ваксина служители в туризма

снимка: Tom Fox/The Dallas Morning News

Служителите в туристическия сектор, които откажат да се ваксинират, не трябва да бъдат уволнявани, призоваха от БХРА.

От асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите имат следните предложения:

  • създаване на транзитни коридори и облекчени условия за туристите, желаещи да посетят страната ни
  • официално летен сезон 2021 да стартира не по-късно от Великден
  • работеща схема за подпомагане на хотелиерите 

Имунизацията е право на личен избор и затова от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ посъветваха своите членове да не уволняват служителите си в случай, че те откажат да си поставят ваксина срещу COVID-19. По неофициални данни, вече има случаи на собственици на туристически обекти, които са поставили условия на персонала си да се ваксинира задължително, като едно от условията за сключване на договор. От БХРА апелират за повече отговорност от представителите на сектора и имунизиране, за да се гарантира на почиващите по-голямо спокойствие и сигурност.

От организацията са категорични, че държавата трябва да помисли за двустранни спогодби, които да позволят по-лесно влизане на ваксинирани туристи. Едно от предложенията е отпадане на PCR тестовете за пристигащи от страни с нисък процент на заразени. Да се реклама България като безопасна дестинация, както и гарантиране на зелени сухоземни транзитни коридори, така че туристите да трябва да отговарят само на условията за влизане в крайната дестинация, а не и на тези в страните, през които преминават само транзитно. Според бизнеса е необходимо министърът на туризма да даде официален старт на летния туристически сезон не по-късно от Великден.

От БХРА искат да се бъде създадена функционална схема за подпомагане на хотелиерите, каквато според тях към момента няма. Идеята е - работещите в сектора да бъдат обезщетени с 30% от спада на оборота им за съответния период. Тоест ако преди кризата хотелът е имал един оборот, а за съизмерим период впоследствие заради кризата приходите са намалели с 60%, то държавата да компенсира с половината от тези 60 на сто спад на оборота.

"По този начин местата за настаняване в дестинациите, които бяха по-малко засегнати от кризата, ще получат и по-малки компенсации. А повече средства ще има за най-пострадалите сезонни и градски хотели", обясни председателят на БХРА Георги Щерев. Писмо с искането на членуващите в асоциацията вече е изпратено до премиера и до ресорните министри в кабинета.

c