Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Ученик от Аграрната гимназия в Добрич спечели елитни семена за пролетната сеитба

Ученик от Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич показа знания по време на уебинар, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Йордан Янакиев от XI а клас, специалност „Техник на селскостопанска техника“, се включи в онлайн събитието и даде правилни отговори във викторина, организирана от лекторите.

За познанията си ученикът получи награда - чувал със семена от новите хибриди на семенарска компания, съобщиха от гимназията. 
Желанието на Йордан е да засее семената през предстоящата кампания върху производствените площи на учебното заведение.

В Аграрната гимназия се обработват 1130 дка земя, на която учениците отглеждат пшеница, царевица и слънчоглед. Въпреки че сушата от последните години срина добивите от основните полски култури, това помага на възпитаниците на училището в реални условия да изведат своята практика и да проследят как климатичните условия въздействат върху културите. 
Усилията на семенарските компании вече са насочени към създаване на селекция, устойчива на суша, хидрострес и високи температури по време на вегетацията.

Йордан Янакиев ще проследи как най-новите хибриди, които получи като награда, ще се представят на производственото поле на Аграрната гимназия. В учебното заведение се обучават възпитаници от цяла Добруджа в професиите техник на селскостопанска техника и производител на селскостопанска продукция.

Проведеният от НАЗ уебинар е първото онлайн събитие от серията уебинари, които браншовата структура организира под надслов „Земеделие 2021“. Над 200 участника се започнаха с постиженията на съвременната селекция и възможностите на прецизното земеделие. 

Agri.bg

c