Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Оттеглиха временно предложението за построяване на паметник на Димитър Списаревски в Добрич

Предложението за изграждане на паметник на капитан Димитър Списаревски в Добрич бе оттеглено от днешното заседание на Общинския съвет от вносителите му Милко Пенчев и Миленка Георгиева.

„Към момента в Добрич няма паметник на големия родолюбец и храбър български офицер –Димитър Списаревски. Поставена е само паметна плоча, което според нас е крайно недостатъчно за герой, отдал доброволно живота си в защита на българския народ“, се посочва в докладната записка.

Тя предизвика дебат в залата, като се изказаха и съмнения, че предложението може да се разгледа в този момент като предизборна агитация.

Герман Германов заяви, че е редно първо да се създаде Инициативен комитет, да се разработи проект за мемориал, да се започне със събирането на средства и след това Общинският съвет да даде съгласие да се предприемат необходимите действия. Такъв опит има например с паметника на ген. Иван Колев.

Припомнено бе, че от години има предложение стадион „Дружба“ да бъде именуван на летеца Списаревски, който е играл футбол. Там би могло да се постави паметен знак и дори да се направи малка експозиция. Според Тихомир Маринов обаче това може да се случи едва след ремонт на стадиона, иначе би било обидно за паметта на героя.

Припомняме, че инициативата за построяване на паметник на Димитър Списаревски в Добрич бе обявена преди две седмици от НФСБ на брифинг с участието на народния представител Георги Александров и общинския съветник Миленка Георгиева.

c