Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Няма голям интерес към поставянето на ваксини в села в област Добрич

снимка: Reuters

Засега няма голям наплив от хора от селата, които желаят да се ваксинират срещу COVID-19. Тези си наблюдения сподели за Про Нюз Добрич общопрактикуващият лекар д-р Ердинч Хаджиев. Той обслужва около 800 здравно осигурени пациенти от няколко села - Хитово, Коларци, Балик, Воднянци, Алцек, Ангеларий.

Д-р Хаджиев сподели, че в момента изготвя списъците на желаещите да се ваксинират. До сега са се записали около 20 души, но очаква в следващите дни да се увеличат. Сред желаещите да се имунизират има както възрастни хора – на 70 и повече години, така и млади.

Има голям скептицизъм, но никого не можем да насилваме, коментира лекарят. Според него хората общуват помежду си и така решават дали да се ваксинират. Предполага, че скептицизмът се дължи на народопсихологията. По думите му голямото тръбене за болестта може би има и обратен ефект.

Д-р Хаджиев се притеснява, че по селата ваксинирането ще е много трудно. „Като вземем доза ще трябва по къщите да отидем да ги ваксинираме”, каза той. Обясни, че има разстояние между селата и е трудно хората да пътуват.

Медикът сподели, че броят на хората, които обслужва е ограничен, тъй като неосигурените са много. По думите му има тотално обезлюдяване на селата, няма млади хора, повечето са в Германия.

c