Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Деница Сачева: Искам да направя така, че в Добрич да има нови инвестиции

Много ми се иска за Добрич да се говори като за добро, перспективно място, в което живеят добри хора, сподели в интервю за Про Нюз Добрич министърът на труда и социалната политика и областен координатор на ГЕРБ Деница Сачева

Г-жо Сачева, след броени дни започва предизборната кампания за парламентарни избори. Ясно е, че Вие ще сте водач на листата за народни представители в Осми Добрички многомандатен избирателен район. Утвърдена ли е листата на коалицията ГЕРБ (СДС)? Как е структурирана тя?

Листата все още не е утвърдена от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, в т.ч. и моето водаческо място. Извършиха се номинации в партията и листата, от една страна, включва хората, събрали най-голям брой номинации, а от друга страна се търсеше и известно регионално представителство на съставните общини в област Добрич. Разбира се, следвахме и основните приоритети, които в момента са на дневен ред, като здравеопазване, образование, социална политика, икономика и информационни технологии.

Ясно ли е вече кои ще са приоритетите Ви в предизборната кампания?

До голяма степен това са приоритетните области, заложени и в листата. На първо място е здравеопазването - здравната профилактика, начина, по който можем да се опазим и в бъдеще от различни здравни заплахи. Здравеопазването е и една от областите, в които се очаква да има значително ниво на нарастване на инвестиции, свързани с технологии, с иновации.   Образованието продължава да бъде наш приоритет и в следващия управленски мандат. Акцентираме повече на наука и иновации, включително в развитие на професионалното обучение и образование. Социалната сфера е един от основните акценти, които поставяме. Изцяло нова система за подпомагане би трябвало да замени настоящата система за отпускане на социални помощи. Още в рамките на този мандат лансирахме идеята за Кодекс за социална подкрепа. Това е нещо, върху което ще работим в следващ управленски мандат. Друга изключително важна тема е ученето през целия живот т.е. трансформацията на нашата работна сила и възможностите тя да е по-гъвкава, да има повече умения. Трябва да вдъхнем повече живот на  поговорката, че човек се учи, докато е жив.  Защото, ако в миналото е било нормално трудовият стаж на човек да преминава 30-35 години на едно работно място, в бъдеще това няма да е така. Все повече  бъдещите поколения ще работят, може би, не 30 години на едно място, а на 30 места в рамките на своя трудов стаж. Затова е необходимо да имаме много повече умения - както социални, така и умения за преход от една професия в друга. И, разбира се, дигитални умения. Това  ще бъде на дневен ред през следващите години. Икономическата трансформация на бизнесите е сред ключовите теми по отношение на дигитализацията, но и по отношение на залените технологии. И, разбира се, една тема, по която също   започнахме работа в този мандат, това е реинтеграцията на българите от чужбина.

Деница Сачева с първи коментар за листата на ГЕРБ в Добрич

За краткото време, откакто сте начело на ГЕРБ-Добрич, Вие проведохте множество срещи, изслушахте много хора. Очертаха ли се вече проблемите и от тези проблеми ли ще изхождате, когато извеждате приоритетите по време на предизборната кампания в региона?

Със сигурност, контактът с хората е нещо, което трябва да е непрекъснато, защото постоянно излизат нови и нови проблеми. Има стари теми, които трябва да бъдат решени. Но непрекъснато има и нова проблематика, която изисква своите управленски решения. Проблем номер едно за региона е инфраструктурата и начина, по който могат да се финансират различни инфраструктурни проекти. Но се очертаха и някои проблеми в областта на земеделието, на туризма. Останах с впечатлението, че голямата мечта и амбиция на хората тук е Добрич да стане център - на нови инвестиции, на възможности за нови изяви и нови проекти, които да бъдат реализирани. Голямо е желанието Добрич да бъде пилотен град по определени теми, като иновации и технологии. Разговорите ми с млади хора също бяха насочени в тази посока – че желанието им е тук да има възможност за нови, съвременни работни места, включително свързани с аутсорсинг индустрията. Събрах много и разнообразни теми. Имаше и много конкретни въпроси, които хората задаваха, свързани с пенсиите им, със социалното подпомагане, с добавките за хора с увреждания, което произтича, разбира се, и от позицията, която заемам в момента.

Един от проблемите през годините е бил, че добруджанци нямат усещането, че имат свой човек във властта, припознават ли Ви вече като пряката си връзка с централната власт?

Винаги съм говорила и съм се опитвала да работя за Добрич в рамките на различните позиции, които съм заемала. Може би, това не е било достатъчно видимо във времето и годините. Надявам се, сега добруджанци  да могат да са сигурни, че, най-малкото в рамките на правителството, имат човек, който обича Добрич и иска да работи за него.

Правителството помага на областта и последния пример за това е постановлението на Министерския съвет от 27 януари, с което беше одобрен допълнителен трансфер за Община град Добрич от 1 470 000 лв., за ремонт на пет обекта в града. С тях ще се извърши основен ремонт на ул. “Генерал майор Стефан Попов” и на участъци от уличната мрежа на “Калиакра” – Нова бирена фабрика, бул. “25-ти септември” – Ветеринарен техникум, бул. “25-ти септември” – Битова техника и участък от улица “Никола Петков” до бул. Русия. Участъците са натоварени, а пътната настилка е силно компрометирана и се нуждае от спешен ремонт. Преди по-малко от месец 20 занаятчии от Архитектурно-етнографския музей „Стария Добрич“ бяха подкрепени от правителството в условията на пандемията. Бяха отпуснати 100 000 лв. по програма на Министерство на културата, а всеки от майсторите получи по 5000 лв.

Със съдействието на министър Сачева кабинетът отпусна 1,47 млн. лв. за Добрич

Готова ли е партия ГЕРБ за изборите?

Ние сме силно мотивирани и амбицирани да защитим всичко, което сме постигнали в предходните четири години по отношение на развитието на България, а то не е малко. Както по отношение на увеличаването на доходите, така и по отношение на сериозните инвестиции, които бяха направени в сектора на образованието, социалната политика, в различни инфраструктурни проекти, в диверсификацията на  енергийните ни ресурси, за която работихме много усилено. Не на последно място бих поставила нашето желание да се инвестира повече в иновации и технологии. И процесите на дигитализация, за които в момента поставяме началото чрез новите оперативни програми, които защитаваме, както и чрез Плана за възстановяване и развитие. Знаете, че по време на мандата стартира и в момента се структурира Държавна агенция за иновации, наука и технологии, която ще управлява ресурси в размер на почти 900 милиона лева в областта на икономическата трансформация и това е изключително важно за България.

Кой ще е основният политически опонент на ГЕРБ на предстоящите  избори, имам предвид в региона на Добрич?

В региона това ще бъде БСП.

Виждате ли съюзници?

Рано е още да се говори за това. Ние сме силно амбицирани да успеем да защитим нашето лидерско място в политиката. Да покажем, че сме направили един успешен управленски мандат, но, ако някъде сме сбъркали, да си признаем грешките. Че сме готови да направим промяната, която хората са очаквали, или от която имат нужда. И най-вече бихме искали да докажем, че ние сме екип от професионалисти, които знаем какво трябва да бъде направено. Защото в такива периоди на криза, каквато имаме в момента – едновременно здравна и икономическа, ние сме хората, които можем веднага да предлагаме решения, а не тепърва да се учим на „а“ и „б“ в политиката.

Коя е Вашата лична кауза за Добруджа?

Много ми се иска за Добрич да се говори като за едно добро, перспективно място, в което живеят добри хора. И ми се иска да виждам все повече и повече млади хора със семейства с деца тук.

Това значи ли, че ще работите за разкриване на нови учебни заведения?

Със сигурност бих работила за това да се подобрят възможностите за образование. Но бих работила и за това да се промотират повече наличните възможности. Защото тук има достатъчно добри учебни заведения, например Висшето училище по мениджмънт, което и аз съм завършила, е един от добрите колежи. Със сигурност, възможностите за образование са важни, но също толкова важни са новите работни места и възможностите за нови инвестиции.

В рамките на моите ангажименти, преди като заместник-министър на образованието, а сега като министър на труда и социалната политика, редовно участвам в преговорни екипи с големи инвеститори. Мисля, че вече съм придобила достатъчно опит по отношение на това какво се търси. И бих искала да направя така, че в Добрич да могат да бъдат привлечени нови инвестиции през следващите години.  

Каква кампания ще водите?

Градивна кампания, която да разкрива какви решения на конкретните проблеми предлагаме. Особено по време на пандемия стана много ясно, че хората са прагматични и биха искали да разберат какво предлагате за тях тук, сега и веднага. А не какво се обещава в далечното бъдеще. Няма да водим и кампания, която е просто против някого. Кампаниите против някого могат да имат временен успех, но те не носят нищо. Защото, в крайна сметка, хората би трябвало да имат решенията на техните проблеми сега. Те искат сега да получат добро здравеопазване, сега да имат добро образование, сега да се чувстват сигурни, че няма да загубят доходите си. Подобен тип решения не могат да се намерят чрез кампании, които са свързани само с компромати и отрицание.

След всичко това, към колко мандата се стреми ГЕРБ в Добрич?

Не искам да казвам такова число. Ние сме подредили листа с 12 души, мандатите тук са 6. Всеки един мандат, който можем да спечелим в повече, би бил в полза за Добрич.

Разговаря: Станислава КРЪСТЕВА

c