Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Стари фото-картички връщат спомена за Добруджа от началото на XX век

Изложбата „Добруджанските градове в старите пощенски картички“ ще бъде подредена открита за посетители на 24.02.2021 г. в 17.00 ч . във фоайето на Дом-паметник „Йордан Йовков“. В тазгодишната подборка от снимки-картички са включени и такива, дарени от добричлии след миналогодишното издание на форума, съобщиха от Регионален исторически музей – Добрич.

Тазгодишното издание е своеобразно продължение на изложбата от 2020 г. в която бяха показани пощенски картички с изгледи от град Добрич. Посетителите ще могат да видят и изгледи от градове в Северна Добруджа и Южна Добруджа от първата половина на XX вeк. Показани са черноморските градове Балчик, Каварна, Констанца. Специално място е обърнато на дунавските градове Тутракан, Силистра, Хърсово, Тулча. В изложбата са включени картички от Генерал Тошево, Меджидия, Бабадаг. Показан е и известния манастир Кокош. Интерес представляват и серията картички със събития случили се в градовете в Северна Добруджа по време на Първата световна война. Изложбата включва 94 картички-снимки и литографии, черно-бели и цветни.

Музейните специалисти призовават гражданите, които пазят картички с изгледи от добруджанските градове, да ги дарят на музея. Припомняме, че след приключване на миналогодишната изложба бяха дарени 20 картички с изгледи от Добрич.

Изложбата ще остане подредена за посетители до края на месец април 2021 г.

c