Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

КНСБ ще води преговори за по-високи заплати в секторите, финансирани от местните приходи на Община Добрич

В КНСБ-Добрич са удовлетворени от факта, че исканията им за увеличение на трудовите възнаграждения на работещите в бюджетната сфера в Добрич са залегнали в проектобюджета на общината за 2021 година. Това съобщи областният координатор на синдиката Ивелина Василева по време на онлайн пресконференция. Бюджетът трябва да бъде приет утре на редовната сесия на Общинския съвет. Преговорите на КНСБ за колективното трудово договаряне са проведени с Общината през месец декември.

Василева коментира първо дейностите, които се финансират от държавния бюджет. За педагогическия персонал н детските градини и училищата увеличението на заплатите е съответно 16,1% и 15-17,7%, считано от 1 януари т.г. Непедагогическият персонал ще взема възнаграждения, увеличени с 10-14%. В КНСБ отчитат като голям успех, че вече трета година в средното образование са постигнати значителни резултати по отношение на заплатите.

Медицинските сестри в здравните кабинети в учебните заведения вече ще получават 1100 лв., а тези в детските ясли - 1220 лева.Това по данни на КНСБ са едни от най-високите възнаграждения в тази сфера в страната. Договорен е и ръст в сферата на социалните грижи -  специалистите ще получават заплати от 820 до 1200 лева, а за останалия персонал ще стигат до 960 лева.  

От местните дейности най-много изостават заплатите в културните институции – в Камерния и Духовия оркестър и ПФА „Добруджа“  – там възнагражденията се движат от 740 до 850 лв. с увеличението от 10%. Секторът изостава, въпреки че е сред най-засегнатите от пандемията, посочват от КНСБ. В Домашния социален патронаж заплатите на специалистите са от 850 лв. до 950 лв., а за останалия персонал – 680-730 лева. В общинските предприятия „Устойчиви дейности и проекти“, „Обреден дом“, „Център за защита на природата и животните и „Паркинги и пазари“ по-голямата част от персонала получава от минимална работна заплата до около 860 лева, малко повече е възнаграждението в администрациите.

След анализ КНСБ ще инициира преговори за увеличаване на заплатите в секторите, финансирани от местните приходи. Там изоставането от дейностите, които се финансират от държавата, е значително.

c