Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Ваксинират с „Пфайзер" ангажираните в изборите в област Добрич

На този етап, ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, по разпореждане на Националния ваксинационен щаб, е предназначена само за хората от районната избирателна комисия, от секционните избирателни комисии и от служители в общинските администрации, които имат пряко касателство към изборите. Това съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова.

Тя обясни причината ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ да е предимно за ангажираните с изборите - това е единствената ваксина, при която между двете дози интервалът е достатъчно кратък, така че в рамките до 4 април да бъде приключена имунизацията на тези хора. Докато при ваксината на „Астра Зенека“ решението на Националния ваксинационен щаб е за „втората игла“ или втората доза да има 10 седмици. Така че на хората, които вчера и днес са ваксинирани, втората им игла ще бъде преди Великден или след Великден, в зависимост от датите.

Масово ваксиниране в Добрич – жители на града и британци, отвори четвърти кабинет

Членовете на РИК, които са пожелали, вече са ваксинирани. Във вторник ще бъдат имунизирани служителите от общинската администрация, които имат пряко касателство към изборите. Уведомени са кметовете, както и имунизационните кабинети.

Чака се партиите да подадат списъци с техните представители, които ще участват в секционните избирателни комисии, за да бъдат разпределени по кабинети.

По данни на РИК членовете на секционни комисии в областта ще бъдат 3050. От тях 30% да пожелаят да бъдат ваксинирани, това са около 1000 души, които до 10 март е желателно да бъдат ваксинирани с първа игла, за да може да приключи ваксинацията им до 31 март с втората доза от ваксината.

c