Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Седмицата 15-21 февруари в област Добрич: Изборни интриги, ваксинация и поклон

В Добруджа има живот – ежедневният новинарски поток е огромен и като главен редактор на най-четения сайт в областта зная от първо лице колко е трудно да избереш най-важното. Ето защо искам да споделя как изглеждаше седмицата в Добрич през моя поглед

Началото на седмицата започна с потвърждението на новина, за която Про Нюз Добрич подсказа доста по-рано – бившият кмет на Каварна Нина Ставрева подаде оставка като председател на БСП-Каварна, напусна и партията. Областният съвет на БСП същата вечер взе решение, че ще излезе с нарочно становище по казуса, както и дали да бъде поискано отстраняването на Нина Ставрева от Общинския съвет. Социалистите станаха първите, които наредиха и оповестиха листата си за предстоящия парламентарен вот. Тя се води от Мая Димитрова, която е първият сигурен депутат от Добрич и оставя отворен въпроса кой ще е новият председател на Общинския съвет в областния град. Втори в листата на социалистите е настоящият депутат Даниел Петков. Трети е новият областен лидер на БСП Румен Мунтянов. Изборът на 35-годишния заместник-кмет на Генерал Тошево, който е трето поколение социалист, е приятна изненада за привържениците на лявата идея в региона. Още повече, че той е част от екипа на един от най-успешните кметове на БСП в областта Валентин Димитров, който също е млад човек.

През седмицата своята заявка за присъствие в политическия живот в областта даде и „Републиканци за България“. За откриването на офиса й в Добрич лично дойдоха председателят на партията Цветан Цветанов и заместникът му Павел Вълнев. Засега не е ясно кой ще води листата в областта, макар да бе обявено, че бившият втори в ГЕРБ има най-много номинации от структурите тук.

Още преди да бъде обявена листата на ГЕРБ в Осми Добрички многомандатен избирателен район, от участие в надпреварата се отказа  общинският ръководител на партията в Каварна и председател на Общинския съвет Йордан Стоянов.

В края на седмицата министърът на труда и социалната политика и областен координатор на ГЕРБ Деница Сачева „повдигна завесата“ около номинациите. Тя съобщи, че лекар, юрист, IT специалист и досегашен депутат ще има в листата на ГЕРБ – Добрич.  През следващата седмица ще се уточнят окончателно водачите и местата в листите. До края на месеца, най-късно до 2 март, всички имена ще бъдат известни.

Политическа интрига се заформя и в Тервел, където съветници от ДПС отново поискаха предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на ОбС в Тервел. Докато в предходния мандат неколкократните им опити да свалят тогавашния председател и сегашен кмет Симеон Симеонов бяха неуспешни, сега те прилагат това и спрямо настоящия председател на местния парламент Мария Гочева.

В същото време новоизбраният Доростолски митрополит Яков се представи на кмета на Тервел инж. Симеон Симеонов. Домакинът изтъкна, че споделя виждането, че за хората в  общината е добре да припознаят църквите и храмовете на всички религии като места, които могат да обединяват и възпитават в добро.

И през тази седмица Про Нюз Добрич продължи темата за заплатите на кметовете в областта. Наша проверка показа, че кметът на най-малката община в областта, с едва  3 797 жители според последните данни на НСИ от 31.12.2019 г., получава най-високата заплата. В същото време кметът на другата малка община – Шабла, която е с население от 4 273 души, получава заплата от 1960 лева.

Друго разследване на Про Нюз Добрич тази седмица разкри, че рушаща се знакова сграда в центъра на Добрич е ипотекирана от фирма без дейност. Бившата сграда на българо-съветската дружба и на областната централа на СДС, е на повече от 100 години. Днес тя е залостена и неподдържана, а новият й собственик – „Пропърти консулт“ Бургас, я е ипотекирал за 1 090 000 лева. Продължаваме да търсим отговори на въпроса каква ще е съдбата й.

За първи път ние разказахме за трагедия отпреди 12 години, която днес е особено актуална. В Шабла дете на 12 години е убито от ток при игра на баскетбол през 2008 г. Въпреки установените нередности, виновни за смъртта на момчето няма. Трагедията с 16-годишното момче, което загина след като стъпи върху шахта на оживено място в центъра на София, по която е имало ток, накара една майка да възкликне: „Докога държавата ще мълчи, а децата ни ще бъдат убивани по улиците от чужди електроразпределителни компании: идващи, обирайки потребителите и оттеглящи се с милиони печалби…Дано този път виновен има!“

Ние пък казваме „Дано този път има воля“ и в Добрич отново да бъде разкрит филиал на Медицински университет-Варна, за което Община Добрич провежда анкета. „Според Вас има ли недостиг на здравни специалисти във Вашия регион?” е един от зададените в анкетата въпроси. 

Здравеопазването и разпространението на коронавируса неизменно бяха тема за Про Нюз Добрич и през отиващата си седмица, през която продължи тенденцията за малък брой новозаразени с Covid-19. През седмицата в 48 училища в област Добрич деца преминаха на присъствено обучение, след като със заповедта на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се разрешиха присъствените учебни занятия за всички ученици от пети до дванадесети клас в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището.

Голям интерес от жителите на област Добрич бе отчетен към възможността желаещи да се ваксинират срещу COVID-19, след като бяха отворени “зелени коридори” за имунизация на хора извън изпълняваните към момента фази от Националния ваксинационен план. В съботния ден на разкрития за целта телефон в здравната инспекция са записани над 200 души. Поради големия интерес ваксинирането се извършваше в четири кабинета, а не само в РЗИ. От утре с ваксината на „Астра Зенека“ ще могат да имунизират личните лекари в областта.  

Провежда се организация и за ваксиниране на ангажираните с изборния процес в област Добрич - хората от районната избирателна комисия, от секционните избирателни комисии и от служители в общинските администрации, които имат пряко касателство към изборите, които ще се ваксинсират в ваксината на „Пфайзер/Бионтех“.

Независимо от преходността на делника, Левски отново е символ за любов към род и Родина. Най-вече с желанието на младите хора да почитат живота и делата му. Без значение дали на 18-и или на 19-и февруари. Пандемията и наложените от нея ограничения не попречиха в училища и детски градини по различен начин да отбележат годишнината от гибелта на Апостола. Акцент тази година бе нетрадиционния начин, по който я отбелязаха в Добрич ученици, които замениха традиционните речи с караул и изричайки като пароли думи като „отечество“, „дълг“, „чест“, „родолюбие“.

Дано тези думи отекват с пълна мощ и през следващите седмици!

Имаме нужда от тях.

Станислава КРЪСТЕВА

c