Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Масово ваксиниране в Добрич – жители на града и британци, отвори четвърти кабинет

Ваксината, която се поставя днес и утре ще бъде разпределена по личните лекари в областта е на „Астра Зенека“, "Пфайзер/Бионтех" е за ангажираните в изборния процес - РИК, СИК и общински администрации

Четвърти кабинет, в който се извършва ваксиниране по т.нар. „зелени коридори“, беше разкрит днес в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова.

„Зелените коридори започнаха от вчера в областта вчера имаше само три свободни флакона и с тях бяха ваксинирани 31 човека. Вчера получихме 142 флакона, което е 1420 дози. С част от тях днес работят 4 кабинета в Добрич. От сутринта работи кабинетът в РЗИ, за който бяха записани 70 желаещи. В ДКЦ 2 записаните бяха 70 човека, в ДКЦ 1 работиха до 13 ч., там също имаше записани 40 души. От 13 часа отвори четвърти кабинет във Вива Феникс“ тъй като продължават записванията“, посочи д-р Ангелова.

Направена е такава организация, че да няма голямо струпване на кабинетите. Десетина граждани са пожелали утре да бъдат ваксинирани, тъй като днес нямат възможност.

Вероятно обявеният телефон за записвания ще остане и през седмицата.

Свободно ваксиниране с Astra Zeneca за желаещите в Добрич на 21.02, с предварително записване

Д-р Ангелова обясни, че заявките за ваксиниране са основно от жители на град Добрич и английски граждани. Подчерта, че, за да бъдат ваксинирани чуждестранните граждани, те трябва да имат или удостоверение за право на ползване на медицинска помощ в  Република България, което се издава от здравна каса, или да имат европейска здравна карта. Иначе няма как да бъдат ваксинирани, защото няма кой да заплати труда на лекарите. Няма гражданин, който да е заявил и да не е бил насочен към имунизационен кабинет.

За съжаление от останалите общини от областта, няма получени заявки, за да се направи организация за отваряне на кабинетите, коментира д-р Ангелова.  

От 22.02 и личните лекари в област Добрич започват да ваксинират с Astra Zeneca

„Имаме готовност. Във всички общини, с изключение на Крушари, има разкрити имунизационни кабинети. В момента, в който там има желаещи граждани, ще положим всички усилия да бъдат ваксинирани. Колегите по кабинетите имат готовност. Трябва да има най-малко 10 човека, за да можем да отворим кабинета и да оползотворим един цял флакон, за да не загубим дози. Всяка доза ни е важна да бъде поставена на човек, а не да се изхвърля в кошчето“, подчерта д-р Ангелова.

Обясни, че ваксината, която се поставя днес и утре ще бъде разпределена по личните лекари в областта е на „Астра Зенека“.

На този етап, ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, по разпореждане на Националния ваксинационен щаб, е предназначена само за хората от районната избирателна комисия, от секционните избирателни комисии и от служители в общинските администрации, които имат пряко касателство към изборите.

Д-р Ангелова обясни причината ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ да е предимно за ангажираните с изборите - това е единствената ваксина, при която между двете дози интервалът е достатъчно кратък, така че в рамките до 4 април да бъде приключена имунизацията на тези хора. Докато при ваксината на „Астра Зенека“ решението на Националния ваксинационен щаб е за „втората игла“ или втората доза да има 10 седмици. Така че на хората, които вчера и днес са ваксинирани, втората им игла ще бъде преди Великден или след Великден, в зависимост от датите.

Това, което ще имат общопрактикуващите лекари, е ваксината на „Астра Зенека“, която им се предоставя днес и утре. „Разбира се, не можем да раздадем безкрайни количества, тъй като има колеги, които са заявили много големи бройки. Предполагам, че в края на седмицата пак ще бъдем за ваксини в централния склад. Един нормален процес. Постарахме се така да направим, че да е през 15 минути, да има дистанция, достатъчно пространство, да няма напрежение, колегите да работят спокойно. Обявихме за цялата област един телефон, на който желаещите да заявяват това, защото все пак трябва да сме наясно какво количество ваксини ще бъде използвано, а и лекарите, които работят в кабинетите имат някакъв предел, за да не работят под натиск. Трябва да се спазват противоепидемичните мерки, да има дистанция и всеки да има ориентировъчен час, в който да посети кабинета“.

c