Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Баща на две деца от Добрич има шанс да проходи отново, нужна е значителна сума

Близките на 43-годишния Нейко Нейчев не изключват туморът, който го прикова в инвалидна количка, да е бил провокиран от прекаран коронавирус

Баща на едногодишно бебе и деветгодишен син вече половин година е прикован в инвалидна количка в резултат на онкологично заболяване.

След проведено лечение Нейко Нейчев има подобрение. Шанс отново да се изправи на крака дава високотехнологична рехабилитация с японски робот, но само за нея са нужни 21 000 лева. Трябват и допълнителни средства за ортези и водни процедури. Семейството обаче не може да си позволи тези разходи. Затова отправят апел към хората с добри сърца, защото Нейко иска отново да се изправи, да бъде пълноценен, да тича след дъщеричката си, която току що-направи първите си крачки. Отново да ходи на работа, при пчелина си, да кара велосипед със сина.

На 1 септември 2020 г. Нейко ненадейно усеща изтръпване на двата крака, което не преминава. На следващия ден е в инвалидна количка, с която близките му го транспортират до болница „Света Марина“ във Варна. След преглед и ядрено-магнитен резонанс е върнат за домашно лечение, с диагноза „Каверном на гръбначния мозък”. Това е кръвоносно образувание, което е направило кръвоизлив и оток, който притиска нервите на мозъка, отговорни за движение, усещане, и т.н. Назначени са му единствено ежедневно поставяне на инжекции Дексаметазон с цел спадане на отока. След 5 дни домашен престой и стриктно спазване на препоръките на докторите ситуацията се влошава с всеки изминал ден. Болките в гърба се засилват все повече и близките му търсят друг лекар. Така се озовават в болница „Света Анна” във Варна, където Нейко е приет за операция по спешност на 6 септември 2020 г. Операцията е на следващия ден и продължава 4 часа. Взет е хистологичнен материал и резултатите  показват, че образуванието е доброкачествено. Въпреки това, Нейко остава напълно обездвижен от кръста надолу. Изписан е на 24 септември с препоръки за активна рехабилитация и санаториално лечение.

Близките посочват, че Нейко и семейството му са прекарали коронавируса точно месец преди да се случи всичко това. Макар досега нито един лекар не е потвърдил категорично връзката между вируса и заболяването, то у тях остава съмнението, че именно той е провокирал този кръвоизлив.

Благодарение на добрите сърца на работодателите на младото семейство, Нейко незабавно започва възстановяването си у дома. От фирма „Неопърл- България” ЕООД, където работи Нейко, поемат разходите за специалист, който да извършва домашните рехабилитации четири пъти седмично и му осигуряват рампа, а от „Елмарк Индустриес “ АД закупуват специализирано болнично легло. Колегите на семейството изразяват своята съпричастност, поставяйки дарителска кутия на местоработата им. След 5 месеца активна домашна рехабилитация, той има напредък, но семейството му търси нови възможности, за да изправи Нейко на крака.

Проучили са оферта за високотехнологична рехабилитация с японски робот, която увеличава шансовете му за прохождане. Сумата за 3 месечен курс на рехабилитация възлиза на 21 000 лв.

За да стъпи по-бързо на крака, лекарите препоръчват закупуване на помощни средства - ортези, благодарение на които ще може да се придвижва самостоятелно. Цената на ортезите е около 4 000 лв., но подлежи на коригиране, тъй като са задвижени документите за частично заплащане от дирекция „Социално подпомагане“. Когато стане ясна окончателната сума, ще бъде прикачена офертата.

Благоприятно влияние в подобни случаи оказва и извършване на процедури във вода, проведени под лекарско наблюдение в Павел Баня. Тук възможностите са няколко, но най-благоприятно се отразява престоят в Клиника за рехабилитация – Др Гечеви. В момента не разполагаме с тяхна оферта, при първа възможност ще я качим на страницата.

Към момента семейството няма възможност да си позволи тези допълнителни разходи, тъй като съпругата на Нейко получава единствено майчинството, полагащо се през втората година, в размер на 380 лв., а той разчита да започне скоро дистанционно работа, за да осигури нормалното съществуване на близките си.

Открита е дарителска сметка, чрез която всеки, който желае, може да преведе дори и символична сума, за подкрепа на Нейко.

Внасянето на средства в дарителската сметка е освободено от банкови такси.

Дарителска сметка в Уникредит Булбанк, град Добрич

IBAN: BG82UNCR70001524312660

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Нейко Пенчев Нейчев

Създаден е и Pаypal:

neyko_np@abv.bg

c