Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Д-р Николова от Добрич: Нелекуваните ревматологични заболявания влошават качеството на живот

Д-р Наталия Николова е най-новото попълнение на Многопрофилната болница за активно лечение – тя работи в Кабинета по ревматология в Първо отделение по вътрешни болести. Завършила е Медицинския университет във Варна. Работила е в доболничната помощ, специализирала е в болница „Света Марина” в морския град. Има специалност „Ревматология” от декември м. г.

Д-р Николова, Вие сте в болницата в Добрич от средата на януари. С какви ревматологични проблеми са пациентите, които постъпват в отделението, какви са най-честите заболявания, от които страдат?

Най-чести са възпалителните ставни заболявания, ревматоиден артрит, килозиращ спондилит. Срещат се и пациенти с обменни заболявания, например подагра, има и такива с дегеративни проблеми  – остеоартрозите. Има от всичко по малко.

Какви са тенденциите в област Добрич – колко са страдащите от ревматологични заболявания? Увеличават ли се, намаляват ли?

На общия фон на застаряващото население неминуемо се увеличават болните с възрастово обособени проблеми и ставни заболявания. Относно възпалителните ставни заболявания конкретна статистика не мога да посоча за региона, тепърва ще се запознаваме с тях. Болните до момента са търсили лекарска ревматологична помощ в други градове, най-вече във Варна като най-близък такъв. Смятам, че има достатъчно много хора, които до момента са имали затруднен достъп до такава помощ – от една страна поради липса на ревматолог. От друга страна – поради ковид пандемията, която ограничи достъпа на хора с всякакви хронични заболявания до лекарска помощ.

Наблюдава ли се подмладяване при хората, страдащи от ревматологични заболявания?

Ако има по-голям брой пациенти с възпалителни ставни заболявания то се дължи по-скоро на възможността за по-ранна диагностика и навременния им достъп до ревматолог. А не че има някаква тенденция към покачване от заболеваемостта с тези диагнози. По-скоро това е причината може би.

На достатъчно високо ниво ли е лечението на ревматологичните заболявания в страната и какво ще бъде то в Добрич след като вече имаме такъв кабинет?

Лечението на ревматологичните заболявания определено е вече на едно достатъчно високо ниво. Особено след въвеждането на биологичните средства, скъпоструващите лекарства, които здравната каса поема.Още преди да дойда да работя в болницата в Добрич пациентите са лекувани с такива лекарства. Предстои да бъдат проследявани във времето и обгрижвани тъй като те са обект на диспансерна помощ. Със сигурност ще продължим да работим и да се срещаме с тях и да проследяваме тяхното състояние в динамика, което е необходимо за един болен с хронично заболяване. Организират се срещи, конгреси, излизат постоянно нови препоръки, с които се съобразяваме всички колеги в страната и сверяваме своя часовник. Това е важно, за да поддържаме едно ниво и за да бъдем достатъчно полезни за своите пациенти.

До колко е важна профилактиката при ревматологичните заболявания? При какви признаци хората трябва да потърсят лекарска помощ?

Профилактиката е важна на всички нива и за всички заболявания. Като тръгнем от регулярната среща за профилактични прегледи с личния лекар, който първи се среща с тези пациенти с оплаквания. Той трябва да бъде адекватно ориентиран накъде да ги насочи при първи признаци, при едни дълговременни ставни болки – повече от месец, два, които не са предхождани от някаква травма, не се повлияват от стандартните противовъзпалителни лекарства и не са на фона на някаква известна до момента инфекция. Добре е да бъдат насочени към ревматолог, за да бъде потърсена по-щателно точната диагноза и да им бъде помогнато.

До какво водят ревматологичните заболявания ако не бъдат лекувани?

Водят до едно влошаване качеството на живот. Могат да доведат до инвалидизация на пациента и до това той да не може да бъде полезен на първо място на себе си. От там нататък водят до грижи и на хората около него.

Как се отрази пандемията на хората с ревматологични заболявания?

Със сигурност тази пандемия се отрази негативно на абсолютно всички, включително на хората с хронични заболявания. Изключение не правят и ревматично болните, които със своите хронични ставни заболявания имаха ограничен достъп до медицинска помощ. Те проявиха огромно търпение, оставайки в къщи, справяйки се сами с подръчни обезболяващи въпреки че за повечето имаше доброто решение да бъдат удължени протоколите за лекарствата им, така че лечението им да не се прекъсва.

Предстои разкриването на Кабинет по ревматология в Медицинския център, кога се очаква да стане това? Как пациентите ще имат достъп до него?

Кабинетът в Медицинския център ще отвори през март. Ще има възможност за прегледи и по здравна каса, и платени. Когато това стане факт пациентите ще имат възможност да си записват часове на регистратура и ще можем да се виждаме там под формата на амбулаторни прегледи. Ще имат възможността освен да бъдат прегледани в кабинета, да бъдат хоспитализирани в последствие в отделението ако имат някаква по-належаща нужда.

c