Водещи новини Общество

В Шабла дете на 12 години е убито от ток при игра на баскетбол през 2008 г. Виновни няма

Трагедията се разиграва през 2008 г., когато 12-годишният Виктор е на гости при баба си в Шабла. Въпреки установените нередности, виновни за смъртта на момчето няма

Трагедията с 16-годишното момче, което загина след като стъпи върху шахта на оживено място в центъра на София, по която е имало ток, накара една майка да възкликне: „Докога държавата ще мълчи, а децата ни ще бъдат убивани по улиците от чужди електроразпределителни компании: идващи, обирайки потребителите и оттеглящи се с милиони печалби…Дано този път виновен има!“

Таня Станишева е майка на Виктор Александров. Днес той трябваше да е млад мъж на 24 години. Остана завинаги на 12-сет, след като ток го уби, докато играе на баскетболно игрище в Шабла.

Трагедия, която преди 12 години остава скрита за обществеността, не е съобщена и на медиите.

Проверка на Про Нюз Добрич показа, че разследването е установило, че на 1 юли 2008 г. 12-годишният Виктор Александров бил на гости при баба си  в Шабла. Заедно с други деца играел баскетбол на кръстовище между две улици в града, където на електрически стълб бил поставен баскетболен кош. При разпитите хора, които живеят в района, обяснили, че кошът е бил поставен две или три години по-рано от няколко деца. Преди това на стълба имало монтирано електрическо табло от служители на „Е-ОН“, в което били изнесени електромери, като кабелите за свързване към мрежата били поставени по протежение на стълба. Закрепването на коша било направено от децата чрез метална шина, която преминавала над захранващите кабели, видно от снимковия материал от огледа на произшествието, което потвърждава факта на поставяне на коша именно след монтиране на електрическо табло.

След трагичния инцидент децата обяснили, че, когато Виктор хвърлил топката към коша, тя се заклещила към „ринга”. Всички започнали да хвърлят камъни и обувките си, за да свалят топката, но не успели. Тогава момчето се покатерило по стълба, като първоначално стъпило върху металното табло с електромерите, а след това се пресегнало, като с лявата си ръка увиснало за ринга, а с дясната избутало топката. В това състояние останало около 5-6 секунди, като издавало странни звуци и паднало на земята.

На мястото пристигнали много хора, един от тях качил момчето на колата си и го откарал до болница, където лекарите само констатирали смъртта.

Медицинската експертиза установила, че причината за смъртта на Виктор е „действие на техническо електричество по механизма на спиране на сърдечната дейност вследствие на фибрилация на сърдечната мускулатура“.

Електротехническата експертиза  установила, че по кабелите, излизащи от електрическото табло е протичал ток от 220 волта. Един от кабелите е бил с нарушена изолация на мястото, където е била поставена металната шина на коша. Твърди се, че това нарушение на изолацията е вследствие тежестта на тялото на момчето, когато се провесило с лявата ръка за металния обръч на коша, а с дясната за стълба. Обръчът моментално е бил подложен на елнапрежение от 220 волта, при което е последвало протичане на ток между двете ръце и през сърцето. Електрическият ток е бил с интензивност 100 милиампера и е предизвикал смъртта на детето, заключават експертите.

Вещото лице е приело, че типът на положените проводници не отговаря на изискванията на крайморската околна среда, която е със значителен диапазон на температурите и влага с недопустимо изпълнение, без поставена допълнителна защита. Сочи се също, че въздушната електрическа линия „ниско напрежение 320/220 волта на бетонния стълб е с по-голяемо хоризонтално разстояние между два съседни стълба, което поражда по-големи провеси. Твърди се обаче, че тези констатации не са в пряка причинна връзка със смъртта на момчето. Експертът е посочил също, че не се разрешава на бетонни стълбове на въздушната линия да бъдат монтирани никакви реквизити, които не са в пряка връзка, имайки предвид недопустимото монтиране на „примитивния баскетболен” кош.

Оказва се, че баскетболният кош е бил монтиран на електрическия стълб в продължение на 3-4 години, но никой не е уведомявал служители на „Е-ОН България мрежи” ЕАД за това. Включително и инкасаторката за района. Та не била забелязала поставения на стълба баскетболен кош, но и нямала задължения да извършва подобни проверки на електрическите съоръжения изобщо, а само да засича показанията на електромерите. По време на разследването и делото служителите, обслужвали мрежови райони в Шабла, отричат да са виждали или научавали по някакъв начин за наличието на въпросния баскетболен кош на стълба, макар и да са имали задължение да извършват и физически огледи и инспекции на електрическите мрежи, каквито не са извършвали поради сочени от тях обстоятелства, че извършват дейност като оперативно-ремонтен персонал и извършват отстраняване на аварии. Поради недостиг на персонал обходите и инспекциите остават на заден план.

Прокуратурата преценява, че, макар от страна на служителите от мрежови район – Шабла да са налице пропуски във връзка с неизвършени огледи на електрическата мрежа на електрическия стълб в град Шабла, то тези нарушения в работата им не са извършени поради немарливо изпълнение на задълженията, както и не са в пряка причинна връзка с настъпилата смъртта на Виктор. Безспорно било установено, че баскетболният кош е поставен неправомерно от непълнолетни лица преди около 3-4 години, като никой не е уведомил служители на „Е-ОН“ за това обстоятелство, поради което те не са знаели и не са могли да предположат и предотвратят настъпването на общественоопасни последици. Този кош се явява обект външен по отношение на изградените електрически мрежи и инсталации, за които отговарят служителите на „Е-ОН” ЕАД, включително табло, електромери и свързващи кабели, поради което не би следвало отговорността да се носи и за неправомерни действия върху „Е-ОН България мрежи” ЕАД от трети недлъжностни лица, поставили коша, още повече, че се касае за малолетни и непълнолетни лица.

В заключение се твърди, че никой не е можел да предвиди или предотврати повредата в изолацията на кабела и протичането на ток по коша е станало поради това, че детето само се е покатерило и провиснало на него.

На 23.09.2009 г. прокуратурата прекратява наказателно производство по случая. След като близките обжалват, през 2011 година Окръжният съд в Добрич потвърждава определението на държавното обвинение.

Съболезнования на родителите, загубили 16-годишното си дете, убито от ток на улицата. На 1.07.2008 г. моето дете на 12 години , беше убито от ток, играейки баскетбол на открито в Шабла – виновни НЯМА. Никой не беше виновен от Е-ОН. Нито служителите, оставили висящи кошове върху стълб, през който протича трифазен ток / просто ей така да си играели децата /, НИКОЙ ама НИКОЙ не беше виновен ! Аз самата бях съсипана от скръб и нямах сили да вдигна шум в медиите и телевизията. И ето сега за пореден път дете е убито от ток на улицата – виновен, най-вероятно, няма да има… ОТНОВО!“, написа майката на Виктор, която остава само със спомените и мъката по изгубеното дете.

Follow Me:

Related Posts

  1. брбр says:

    интересно, 2008 бях нападнат в гръб и бит жестоко дали глупавото копеле има нещо общо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *