Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Спокойна обстановка относно АЧС в област Добрич, но не и с инфлуенцата при птиците

Днес (19 февруари) секретарят на епизоотичната комисия в област Добрич и директор на ОД „Безопасност на храните“ предупреди общините да имат готови площадки за загробване, ако възникнат огнища на инфлуенца при птиците.

Съгласно разпоредените противоепидемични мерки, днес – 19.02.2021 г., от 10.00 часа в онлайн среда се проведе регулярно заседание на Областна епизоотична комисия. То бе председателствано от заместник-областния управител Живко Желязков, който апелира към членовете на Комията за стриктно проследяване и своевременно подаване на информация за епизоотичната обстановка. По първа точка от дневния ред на заседанието секретарят на Областна епизоотична комисия и директор на ОД „Безопасност на храните“ д-р Анелия Андонова представи актуални данни. Тя съобщи, че както в областта, така и в страната по отношение на заболяването фриканска чума по свинете обстановката е спокойна. Не така е ситуацията с друго заболяване, засягащо птиците – инфлуенца, добави д-р Андонова. В тази връзка тя отново припомни на кметовете на общини, че трябва да имат определени терени за загробване на птици при необходимост и възникнало онгище, както и оправи апел да се засили надзора при дивите птици за наличие на болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици.

По втора точка д-р Андонова докладва пред Комисията, че към момента няма подадени сигнали от общини на територията на областта за други заболявания и допълни, че служителите на ОДБХ редовно вземат проби за изследване и извършват ваксинация за антракс, син език и нодуларен дерматит.

източник: пресслужба на Областна администрация-Добрич

c