Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Нова пътна акция на КАТ, на фокус са камионите

снимка: ABC News: Isadora Bogle

Екипите на "Пътната полиция" са отново на пътя, за редовната специализирана акция в края на работната седмица. Този път във фокуса на проверяващите ще е тежкотоварният трафик - интензивното движение на камионите, съобщават от МВР.

По-топлото време ще е един от факторите за по-голям брой пътуващи към зимните курорти - Боровец, Банско и Пампорово. В тези региони скоростта ще се следи с камери. А мобилни екипи, заедно с потока на движение, ще следят за забранени маневри. Възможно е в тези региони да има падащи камъни и затова Пътна полиция насочва вниманието на шофьорите към тази опасност. По пътища около Смолян тази сутрин е имало паднали доста камъни.

В малките населени места, с данни за много пострадали, също ще има засилени проверки, уточни главен инсп. Лъчезар Близнаков, представител на „Пътна полиция“ при ГДНП. Целенасочен контрол ще има на територията на няколко областни дирекции. „Няма да обявим кои са тези територии, за да използваме съвсем целенасочено елемента на изненадата там“, предупреди Близнаков.

Проверените по време на предходната акция са 9407 камиона, като при тях униформените засекли 3478 нарушения. 148 от превозните средства имали проблеми заради техническа неизправност. При десет са открити сериозни неизправности, заради които камионите са били спрени от движение. Засечени са десет водачи с алкохолно съдържание зад волана и един дрогиран шофьор. Един от нарушителите пък е предложил подкуп.

Стартираха засилени проверки на товарни автомобили и автобуси

При автобусите нарушенията са по-малко - 281. Близнаков съобщи, че обхвата на приключилата интер-европейска акция, проведена от всички служби на ROADPOL е бил много голям. Засечени са били три случая на нелегален трафик на хора.

c