Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Ученичка от Добрич разказа за косите на Левски - една от реликвите, останали от него

Интересни моменти от биографията на Васил Левски разказаха ученици от ЕГ „Гео Милев“ в Добрич по време на честването, посветено на гибелта на Апостола. С присъстващите на поклонението граждани те споделиха  случки от живота му – за връзката с Добруджа и неговото учителстване в село Еникьой, за каузата и отдадеността му на България, както и за запазените кичури от косата на Левски. Това е част от инициативата на децата „Караул на паметта -Ела, ще ти разкажа за Левски“, посветена на днешния ден.

Преслава Захариева от 9 „Д“ клас разказа за кичурите на Апостола - една от ценните реликви, които са останали от него: „Сваляйки своето монашеско расо, той отрязва косата си на Великден 1864 година, като моли свои приятели за тази чест. Те отказват, защото приемат като грях отрязването на косата на дякон. Затова той сам я отрязва и я дава на майка си Гина Кунчева.

Тя я пази близо до сърцето си чак до смъртта си. След нейната кончина косата отива при сестрата на Левски Яна, която през 1907 година я предава на министъра на просвещението.

Днес реликвата може да бъде видяна на три места в България – в Карлово, в мемориалния параклис в музея на Васил Левски, в Националния военно-исторически музей в София и в църквата „Света София“ в София. Интересен факт е, че са правени ДНК тестове на косата и е станало ясно, че неговата кръвна група е била нулева, която може да дава кръв на всички останали, но не може да получава от тях – нещо символно за делото на Апостола.“

c