Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Строителни фирми атакуват промени в наредбата за шума в Добрич

Опасенията им са, че това ще оскъпи услугите им и ще се увеличи продължителността на работния ден

Представители на браншовете, свързани със строителство, довършителни строително-монтажни работи, производство и монтаж на дограма, ВиК, монтаж електроинсталации и други услуги подадоха жалба срещу предложената Наредба за опазване на обществения ред. Тя е обявена за обществено обсъждане.

Жалбата е изпратена до кмета Йордан Йорданов и до Общинския съвет.

Опасенията на бизнеса са свързани с чл.30 (1). В него се казва, че в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение, за времето от 22:00 до 8:00 ч. и от 14:00 до 16:00 ч., се забраняват строително-монтажни работи или    ремонтни        дейности, които създават смущаващ шум за обитателите на други жилища. Не се позволява използването на уреди и инструменти, по начин по който се нарушава спокойствието на живущите. Забранено е също излъчването на шум при извършването на товаро-разтоварни дейности;

В жалбата се казва, че ако се забранят ремонтните работи в жилищни сгради за времето от 14.00 до 16.00 ч., с това значително ще се забавят и оскъпят всички довършителни СМР в един дом.

Обсъждат нова наредба за обществения ред в Добрич – вижте забраните и глобите

„Ако нашите работниците са в престой в този часови диапазон, същите ще трябва да работят в часовете след 18.00. Тъй като, в масовия случай, хората се прибират от работа именно след 18.00 ч., изморени от работния ден, то монтажни работи и свързаните с тях шум и неудобства, биха били доста по-зле приети  отколкото  през работната част на деня, когато хората ги няма в жилищата им.

От друга страна, нашите служители също имат деца, които да вземат от детска градина или училище след 17.00 ч. Ако работниците ни не работят от 14.00 до 16.00 ч., а работят по-късно, то тогава влизаме в хипотезата на нарушение на нормите за 8-часов работен ден и ще се наложи или да наемем допълнителен персонал, или да плащаме извънреден труд, което гарантирано ще увеличи цената на нашите услуги. Работниците са в обедна почивка от 12.00-13.00 ч., ще почиват пак от 14.00 до 16.00 ч. и ще трябва да приберат децата си от училище или детска градина в 17.00 ч. Ние на практика ще трябва да работим до обяд“, се посочва в жалбата.

Ако предвидените промени влязат в сила, ще се натоварят финансово фирмите-изпълнители, които ще увеличат крайната цена. По този начин ще се увеличи продължителността на работния ден като шумът ще бъде изнесен в онази част на деня, в която  масовия  гражданин и активен  данъкоплатец  се  прибира  от работа и желае спокойствие.

Ако ще въвеждат забрани, те да са за монтажните работи след 18.00 ч., които обикновено се изпълняват от работещи в сивия сектор, които не плащат никакви данъци.

c