Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

„Комуналстрой“ ще извършва вече малките благоустройствени проекти с участието на местната общност в Добрич

Промени в Програмата за благоустройствени дейности върху общински обекти с участието на местното население ще бъдат обсъдени на сесията на Общинския съвет на Добрич на 23 февруари.

Едно от предложенията е всички дейности по тази програма вече да се извършват от общинското предприятие „Комуналстрой“. Досега това ставаше с обществена поръчка. В момента тече организация в предприятието да се създаде такава работна група, посочи за Про Нюз Добрич зам.-кметът инж. Пенчо Керванов. Според него с ресурса на общинското предприятие ще може да се реагира по-гъвкаво. Ще се прескача процедурата по Закона за обществените поръчки и така ще се отговори по-добре на нуждите на гражданите, смята той. „Освен това с планираните средства ще можем да извършваме повече дейности. Отделно ако  впоследствие има нещо да се доработва по обекта, ще можем да реагираме много по-лесно“, каза Керванов.

По Програмата вече няма да може да се извършва асфалтиране, както и рехабилитация или изграждане на канализационни отклонения. Асфалтирането се премахва, защото „Комуналстрой“ няма да има възможност да извършва такава сериозна дейност, а и в последните години е имало само един обект, изпълнен с асфалт. „За канализационните отклонения се изисква разрешение за строеж и процедурата е сложна, защото това са сериозни съоръжения. Идеята на програмата е да се правят малки благоустройствени мероприятия, да се облагородяват междублокови пространства, но не и да влизаме в сериозни инфраструктурни обекти“, коментира зам.-кметът.

Средствата за тази Програма вече няма да идват от целевата субсидия от държавния бюджет, която е заложена в Капиталовата програма, тъй като тези разходи не се водят капиталови, а за текущ ремонт. Финансирането ще е от бюджета на общината, от параграфа за текущи ремонти.  Не е посочен лимит – например до 100 000 лева, както беше преди. Практиката показала, че са усвоявани не повече от 67-68 хиляди лева. „Моето намерение е възможно най-много да изразходваме за покриване на нуждите на гражданите“, заяви Керванов.

Финансовото участие на кандидата в реализацията на дейностите е в размер не по-малък от 25 % от общата стойност на обекта за физически лица и не по-малък от 50% от общата стойност за юридически лица. През годините – над 15, откогато действа Програмата, процентите са били различни, като разделението на физически и юридически лица е направено през мандата 2007-2011 г. През миналата година не е имало юридическо лице, което да се е възползвало от програмата. „Юридическото лице извършва някаква търговска дейност и има финансови възможности. Идеята е да се помага повече на гражданите за облагородяване на пространствата около блоковете“, посочи зам.-кметът.

c