Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Измръзнал горски бекас спасиха в Зооцентъра в Добрич

Измръзнал в студа горски бекас е спасен в Центъра за защита на природата и животните /ЦЗПЖ/ в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич директорът му Християн Христов. Птицата е донесена в Зооцентъра от жена от Варна, която живее в покрайнините на кв. „Виница”. Открита е в борова гора.

Бекасът беше буквално като парализиран, сподели Христов. Вече се е възстановил и се движи много повече, храни се. Птицата е престояла в ЦЗПЖ четири дни. За това време е затоплена, подхранена. Направено й е външно и вътрешно обезпаразитяване. Установено е, че е здрава и няма счупвания или други травми.

Бекасът бе пуснат в горското землище на село Прилеп. Християн Христов обясни, че тези птици са застрашен вид, но са ловен обект и в момента е сезонът, в който се отстрелват. Популацията им намалява в последните години, и то сравнително драстично. Идеята на директора на ЦЗПЖ е била да бъде върнат на място, където няма да бъде застрелян и където със сигурност има бекаси. Христов комуникирал с Дружеството за защита на птиците в България, чийто член, е и заедно решили да пуснат птицата в най-голямата гора в близост до Добрич.  

Заедно с бекаса в природата е пусната и дива котка, която била хваната в капан. По думите на Христов тя донякъде е застрашен вид, защото много често се смесва с домашните котки и генът и й изчезва. Директорът посочи, че в ЦЗПЖ няма условия за отглеждането на диви котки. Той изрази надежда животното да не бъде простреляно.

c