Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Ученици застават в караул пред паметника на Левски в Добрич, изричат думи-пароли

По нетрадиционен начин ще бъде отбелязана 148-ата годишнина от гибелта на Васил Левски на 18 февруари в Добрич. Вместо традиционните речи, ученици от Езикова гимназия „Гео Милев“ ще реализират идеята си „Караул на паметта -Ела, ще ти разкажа за Левски“. Ще се включат над 50 ученици от 9, 10 и 11 клас на гимназията. Техните преподавателки Надежда Иванова и Стела Андреева разказаха пред журналисти, че са попитали децата какво искат да научат за Левски и те са дали различни идеи.

„Караулът на паметта“ ще стартира в 10.00 часа до паметника на Левски и ще продължи до 16.00 часа. Групи деца ще „дават караул“ през 20 минути. В това време учениците ще бъдат шумни, както се изразиха преподавателките, викайки думи, като „отечество“, „дълг“, „чест“, „родолюбие“. „Има силни и красиви думи, те ще бъдат превърнати в един вид пароли. Това са думи, които ние вече не употребяваме, а те трябва да влязат отново в нашия речник. Свикнали сме в такива дни да мълчим, а не трябва. Ще бъдем шумни – младежта не живее в тишина“, посочиха учителките.

Те призовават в този ден добричлии да се спрат до децата, защото те ще им разкажат малко познати факти за Апостола. Ще подаряват фототипни копия на страничките от тефтерчето на Левски, ще рисуват и ще свирят на китара. Учениците ще носят значки с образа на Васил Левски, които ще се предават от караул на караул. Създадена е и фейсбук група „Караул на паметта“, където вече се генерират идеи и за други събития.

Отбелязването на годишнината ще започне в 9.00 часа с възрожденски песни в изпълнение на Духов оркестър-Добрич пред паметника на Апостола. От 9.30 часа в Храм „Свети Георги“ ще бъде отслужена панихида. Поднасянето на цветя ще започне от 10 часа. 

c