Водещи новини - дясно Образование Общество

Одобриха 57 паралелки за план-прием през учебната 2021/22 в област Добрич

Комисия по заетост към Областния съвет за развитие одобри държавния план-прием в училищата в област Добрич за учебната 2021/2022 г.

Планирани са общо 57 паралелки след завършен 7 клас, с осигурени места за 1368 ученици, обявиха от пресцентъра на Областна администрация.

Ззаседанието на Областната комисия по заетост бе председателствано от областния управител Красимир Кирилов. Кирилов, на което присъстваха представители на РУО, РДСП, бюрата по труда, общините, работодателските организации и синдикатите и съгласно предвидения дневен ред, предостави думата на временно изпълняващата длъжността началник на РУО Добрич Светлана Василева, да представи предложението за държавен план прием за учебната 2021/2022 г. в област Добрич. Тя подчерта пред участниците в заседанието, че зададените от Министерство на образованието брой паралелки за план-прием през следващата учебна годиназа област Добрич е 57 и добави, че изготвеният проект е изцяло съобразен с насоките. Василева отбеляза, че 61 % от целевата стойност, посочена от МОН, е за паралелки с професионално образование, и добави, че в предложението са постигнати 68,42%.

След направен анализ в представеното предложение за държавен план-прием за учебната 2021/2022 г. в област Добрич от РУО Добрич, е видно, че са планирани общо 57 паралелки за прием, според броя места, на общо 1368 ученици, разпределени в училищата, осъществяващи прием по общини както следва: Балчик – 4 паралелки за общо 96 ученици; Генерал Тошево – 4 паралелки – 96 ученици; Добрич град – 34 паралелки – 816 ученици; Добричка 3 паралелки – 72 ученици; Каварна – 4 паралелки – 96 ученици; Крушари – 1 паралелка – 24 ученици; Теревел – 6 паралелки – 144 ученици; и Шабла – 1 паралелка – 24 ученици.

Анализът на РУО Добрич показва още, че завършващите 7 клас ученици в края на учебната 2020/2021 г. на територията на областта са 1391 деца, по общини съответно – Балчик – 113 деца; Генерал Тошево – 107 деца; Добрич град – 792 деца; Добричка – 125 деца; Каварна – 91 деца; Крушари – 32 деца; Тервел – 99 деца; и Шабла – 32 деца.

Планираните паралелки за осъществяване на държавния план-прием за следващата година по общините са в следното разпределение – в училищата в селата Карапелит и Победа в община Добричка – 3 паралелки. В ПГ „Тимирязeв“ и СУ „Ст. Караджа“ в Каварна – по 2 паралелки; в училището в община Крушари – 1 паралелка; в професионалната гимназия в Теревел – 3 паралелки, 1 паралелка в средното училище в Тервел и по една паралелка в обединените училища в в селата Коларци и Орляк. Една паралелка е планирана и в средното училище в Шабла. В град Добрич, където има най-много училища, са планирани паралелки за прием – по една в училищата „Л. Каравелов“, „Д.Талев“, „П.Р.Славейков“ и СУ „Св. св. Кирил и Методий“; две паралелки в СУ „Св. Кл. Охридски“; по три паралелки във професионалната гимназия по ветиринарна медицина, аграрната гимназия, природо-математическа гимназия, финансово-стопанска гимназия и ПГ „М.В.Ломоносов“; по четири паралелки в ПГ по туризъм, професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост и ЕГ „Гео Милев“.

След като не постъпиха други предложения, по предложение на областния управител Красимир Кирилов проектът за план-прием за 2021/2022 г. бе подложен на гласуване и единодушно одобрен и ще бъде изпратен за съгласуване в Министерство на образованието и науката.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *