Култура Общество

Днес е международният ден на пощальоните и куриерите

16 февруари е определен от Европейския съюз за Международен ден на пощальоните и куриерите. Още преди векове в Древна Гърция, Римската империя, Египет, Персия и Китай пощенските връзки са се осъществявали от вестоносци, които са пътували дълго време, за да донесат чаканата новина.  Работата им е била изпълнена с много рискове и напрежение, откъдето идва и изразът: “Не убивай вестоносеца”.

Първият известен пощенски документ е открит в Египет и датира от 255 г. пр. Хр. И преди това обаче пощенски услуги са съществували и са се извършвали от куриери, обслужващи крале и императори.

Още от дълбока древност възниква необходимостта за комуникация на разстояние и обмяна на информация. Особено след създаване на писмеността, размяната на писмени съобщения става належаща. В древността съществува добре развита държавна пощенска връзка, която се осъществява с пешеходци или конници посредством щафета. Друг начин е използването на пощенски гълъби със закачено писмено съобщение на крака.

На територията на Западна Европа през 15 век започва да действа частна поща, създадена в Германия, която конкурира държавната. Частната поща просъществува 400 години и е откупена през 1867 от правителството на Прусия. През 16-и и 17 век във Франция, Англия, Швеция и някои други страни възниква централизирана кралска поща. Постепенно с развитието на обществото и науката става наложително пощенски услуги да се извършват в световен мащаб, между отделните държави.

Днес, във времето на интернет, все по-рядко се случва да се изпращат и получават писма по пощата. Комуникацията е бърза, писмата са електронни, а пощенските кутии вече са пълни предимно със сметки или рекламни брошури.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *