Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Всички в час: Без онлайн обучение от днес в училищата с по една паралелка от клас

От днес, 15 февруари, се разрешават присъствените учебни занятия за всички ученици от пети до дванадесети клас в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището. Разпоредбата влиза в сила със Заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

От МОН уточниха, че отделните училища, в които имат такива паралелки, самостоятелно ще решат кога да възстановят присъствените занятия - още от понеделник или от 16 февруари, след като уведомят родителите.

За днес в училищата с учебен процес по новото допълнение на заповедта на МЗ няма да се отразяват отсъствия на учениците, които по обективни причини не са успели да присъстват. При невъзможност, поради влошена метеорологична обстановка и затруднено придвижване на учениците, училищата могат да поискат продължаване на обучението в електронна среда, информират от МОН.

В писмо до премиера и до министрите на образованието и на здравеопазването, категорично несъгласие с разпореденото присъствено обучение от днес изразиха от "Родители за безопасно образование", "Учители за безопасно образование" и "Science in the Crisis". Според организациите "това решение не се базира на никакви обективни анализи за развитието на епидемичната обстановка в страната". Предвид нарастващият брой нови случаи на заразени със SARS-CоV-2, броят на хоспитализираните с COVID-19 и на тези, в интензивни отделения за лечение, продължаващият вече втора седмица ръст на починалите от болестта, установените множество случаи на заразени с "британския вариант" на коронавируса и с бавния темп на ваксинация, решението е прибързано, заявяват в писмото представителите на родители и учители.

Всички ученици да учат присъствено настояват родители на деца от частна гимназия в Добрич

Обществените нагласите са поляризирани. Още през миналата седмица, от ръководството на една от добричките частни гимназии поискаха възстановяване на редовния учебен процес.

c