Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Наградиха най-добрите винари в Шабла

Конкурс за най-добро домашно вино, организиран от Общината и Народно читалище „Зора 1894”, се проведе в Шабла, съобщават от местната администрация.

Празникът започна на 14 февруари рано сутринта на лозята западно от града, където се извърши зарязването – с пита, кокошка и бъклица с вино. „За здраве, за наздраве и за берекет!“ – бе произнесено народното пожелание в лозята.

След това, (поради отсъствие на царя на виното Шабла 2020 година Живко Янев) Иван Минчев, отличен с трета награда в миналогодишния конкурс, заряза една лоза и благослови за здраве и берекет. На лозовия масив присъстваше и 9-годишната Ани от Добрич със своя баща, Христо Енчев – наследници на собственика на лозето. В мразовития февруарски ден известният на шабленци винар Стойчо Захов почерпи присъстващите на ритуала с домашно греяно червено вино.

По-късно празникът се пренесе във фоайето на НЧ  „Зора 1894“. Там самодейците от фолклорна група „Добруджанка“ към читалището, с ръководител Жана Рачева и корепетитор Галин Ганчев, поздравиха присъстващите.

Инж. Иван Иванов от Варна, експерт-енолог, имаше нелеката задача да оценява вината в конкурса.

В категорията „Бели вина“ първо място бе присъдено на Йордан Михайлов, второ място спечели една от дамите, участнички в конкурса –  Таня Георгиева, а третото място заслужи Стоян Стоянов. И тримата призьори в категорията са шабленци.

При червените вина с първа награда бе отличен 86-годишният Петър Рачев от Шабла. Той е „в занаята” повече от половин век и не за първи път става „баш винар“. Коронясан бе и за Цар на виното. Второто място в категория „червени вина“ отиде при Савко Петров от Шабла, а на трето се класира НЧ „Стефан Караджа“ от село Стражица. Наградите връчи секретарят на НЧ „Зора 1894“ Шабла Георги Стефанов.

В конкурса за най-добро домашно вино, реколта 2020 година, участваха 29 проби от 22 любители на гроздовия елексир. Всички получиха грамоти за участие.

c