Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Емутата Флинстоун от Зооцентъра в Добрич очакват поколение

Поколение очакват емутата Уилма и Фред Флонстоун от Центъра за защита на природата и животните /ЦЗПЖ/ в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич директорът му Християн Христов. Женската птица до момента е снесла 10 яйца. Шест от тях са поставени в инкубатор и се очаква тяхното излюпване.

Христов обясни, че периодът на мътене на яйцата от ему е доста по-дълъг от този при кокошките и други птици, той продължава 47 дни. Другите четири яйца за момента се задържат. От ЦЗПЖ се надяват като се повишат температурите да могат да ги сложат обратно в гнездото и да бъдат измътени от Фред. „В момента заради ниските температури яйцата се прибират. И когато Уилма види, че има малко яйца в гнездото това я стимулира да снася повече”, обясни директорът. Той посочи, че диетата на двете ему, която е изготвена със зооинженера, е много добра в момента и има достатъчно калций, магнезий, протеини, за да може женската птица да произвежда яйца.

Яйцата на птиците ему са високи около 13-15 сантиметра, а в ширина са 9-10 см. Всяко едно от тях тежи по 500-600 грама. На цвят са маслено зелени със светло зелени точки.

Уилма и Фред Флинстоун дойдоха от зоопарка в Стара Загора, който в момента се прави основен ремонт по проект. При посещение там Християн Христов видял, че птиците са на доста ограничено пространство и им предложил по-добри условия в ЦЗПЖ в Добрич. Когато бъдат развъдени на зоопарка в Стара Загора ще бъде върната двойка по-млади птици.

Надявам се да успеем да излюпим тази година поне 4-5 ему и да ги отгледаме, така че да останат и за нас, каза директорът на Зооцентъра.

c