Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Седмицата 8-14 февруари в област Добрич: Ваксини, рокади, вино и любов

В Добруджа има живот – ежедневният новинарски поток е огромен и като главен редактор на най-четения сайт в областта зная от първо лице колко е трудно да избереш най-важното. Ето защо искам да споделя как изглеждаше седмицата в Добрич през моя поглед

Covid-19 продължи и тази седмица да е сред темите, които следихме. За щастие, с много по-малко заразени и починали, и повече ваксинирани. Приключва имунизацията на заетите и потребителите в социалната сфера в област Добрич, започна сред работещите в образованието. Напрежение предизвика анкетирането сред родители за тестване с бързи антигенни тестове на децата. Антиваксърските настроения се шириха в социалните мрежи. Резултатът е, че едва 14 процента от родителите в областта заявиха, че желаят децата им да бъдат изследвани за Covid-19. В същото време родители от частна гимназия в Добрич заявиха категоричното си желание обучението да е присъствено постоянно за всички ученици от 8 до 12 клас.

На общинските служители в Добрич им бяха нужни 10 дни, за да могат в 2-часова операция да вдигнат трите аризонски кипариса, повалени в центъра на Добрич от вятъра и снега в края на януари. Затова плашещото състояние на подлезите в града,  дори и на ремонтираните, не е изненада. През седмицата станаха известни резултатите от проведената обществена поръчка за ремонт на една от сградите, символ на града – залата с органа или концертна зала „Добрич“. За изпълнител беше избрана фирма от Варна, а всички местни строителни фирми се оказа, че не отговарят на условията на поръчката и бяха отстранени.

За първи път публичното обсъждане на проекта за бюджет на Община Добрич за 2021 г. се проведе онлайн. В него се включиха само кметският екип, няколко общински съветници и двама граждани. А темата за кметските заплати продължава. Този път с предложеното увеличение на възнаграждението на кмета на Добрич Йордан Йорданов на 3550 лева, считано от 1 януари 2021 г. Внася го председателят на Общинския съвет Мая Димитрова. От НФСБ пък обявиха, че подемат инициатива в Добрич да бъде издигнат паметник на капитан Димитър Списаревски.

След като партиите не се разбраха за състава и ръководните длъжности в Районната избирателна комисия, тя беше назначена от ЦИК и вече започна работа, ръководена от номинирания от ГЕРБ юрист Цонка Велкова.

 Архитект Мирослав Орлоев пък бе назначен за главен архитект на Община Каварна, след като арх. Камен Жейнов поиска прекратяване на трудовите си правоотношения с кмета Елена Балтаджиева. А морската община започна проучване за процедура по отдаване под наем на общинския хотел „Каварна“.

В друга морска община за концесионер на плажа „Кранево – Международен детски лагер“ беше определена фирмата на хотелиера Георги Цурев, която през 2015 г. изгради по средата на плажната ивица ограда, която разделяше пясъчната ивица на две, досущ като в бежански лагер.

И докато 79-годишен земеделски производител беше осъден, че е избегнал плащането на 17 000 данъчни задължения, стана ясно, че за първи път от години в Добруджа се забелязва спад в цените на земеделската земя. Десетки земеделски производители си търсят парите за продадено зърно от фирма прекупвач, която дължи милиони за пшеница, царевица и слънчоглед. А земеделците са на ръба на фалита. Също като много от пчеларите в областта, които на празника си, в Деня на св. Харалампий, алармираха за голям зимен подмор на пчели и стряскаща прогноза за очаквани три пъти по-ниски добиви на мед тази година.

Не стана ясно дали проблемите с пътищата в област Добрич при падналия в края на януари сняг „взеха главата“ на досегашния шеф на Областно пътно управление Георги Стратиев. Но е факт, че от началото на седмицата той вече не е начело на поделението на АПИ. Временно, до провеждане на конкурс, мястото му зае инж. Михаил Петров, който от 2012 г. работи в управлението. Междувременно управителят на АПИ Георги Терзийски обяви, че с 52 000 лева ще бъдат глобени дружествата, с които има договор за поддържане на републиканските пътища в областите Варна и Добрич.

Друг един път – ремонтираният булевард „Добруджа“, избра да покаже на премиера Бойко Борисов кметът Йордан Йорданов. Министър председателят се срещна с него, с министър Деница Сачева и представители на държавната администрация, на входа на града, по път от Разград към Варна.

Бойко Борисов дойде в Добрич за първи път от четири години именно на 14 февруари. А някои потърсиха символика в това с признаците за затопляне на отношения между кмета и управляващата партия.

Днес добруджанци отново показаха, че са майстори както на дъхавия хляб, така и на хубавото вино. Въпреки пандемията, на много места в областта се спази традицията за зарязване на лозата. Но и тези, които не го направиха, вдигнаха наздравица с любов и от любов. Защото любовта се случва в съвместния живот на добричлии, те знаят как да преодоляват трудностите, да отстояват любовта, уважението и разбирателството.

Станислава КРЪСТЕВА

c