Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Предупреждение за поледици и преспи в 19 области на страната

Предупредителен жълт код за днес (14 февруари) е обявен за 19 области в Западна, Централна и Южна България – Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново,  Перник,  София (град), Софийска област, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол. Синоптиците предупреждават за потенциално опасно време - обилен снеговалеж и ниски температури. Ще има условия за поледици, навявания и образуване на преспи. Според метеоролозите, област Добрич ще остане в периферията на валежния фронт.

Тази сутрин температурите в региона бяха в интервала от -8 до -6 С. Утрото в страната типично зимно - с широка температурна амплитуда, от -15 С до +1 С. Вятър духа в почти цялата страна.

Сняг вали в областите: Благоевград, Бургас, В. Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Ст. Загора, Хасково и Шумен.

Ограничена видимост поради мъгла до 70 м има в района на прохода на „Републиката” и проход „Шипка“, а до 150 м. в района на гр. Шипка, Мъглиж, Гурково, Ягода / обл. Стара Загора /.

По път I-6 Кюстендил - ГКПП “Гюешево” автомобилите над 12 т е необходимо задължително да са с вериги. Ограничено е преминаването на автомобили над 12 т, през проходите „Предела“ и „Петрохан“ и „Троянски“, както и в проходите „Рожен“, „Печинско“ и „Превала“ където e забранено и тегленето на ремаркета и полуремаркета.

Хубав зимен уикенд – ден със слънце и ден със сняг в област Добрич

855 машини са обработвали републиканските пътища през изминалата нощ. Настилките и съоръженията се третират срещу заледяване и хлъзгавост, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Поетапно се възстановява движението на тежкотоварните моторни превозни средства над 12 т по АМ „Тракия“ в областите София и Пазарджик. Възстановено е преминаването на МПС на 12 т по АМ „Хемус“ в област София.

Агенция “Пътна инфраструктура” апелира шофьорите да карат внимателно и ако е възможно, да ограничават пътуванията. Тези, които ще са на път, да са с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

c