Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

13 февруари – Световен ден на радиото

На 13 февруари се отбелязва Световният ден на радиото. На този ден през 1946 година е създадено Радиото на ООН.

Радио е технология, позволяваща преноса на сигнали чрез модулиране на радиовълни. Чрез радиовълните се пренасят звук, изображение и данни, но масово е възприето по-тясното значение, а именно – пренасяне на звук. Радио се наричат накратко и апаратът за приемане – радиоприемник, а понякога и тези за предаване на радиосигнали – радиопредавател, както и комбинираните приемо-предаватели – радиостанции. Популярното име на радиоприемник, основан на транзисторна (или интегрална) технология, е транзистор.

Радиото е едно от основните средства за масова информация, служещо за разпространение на говор и музика. Предприятие, чиято основна дейност е създаването и разпространение на радиопрограми, се нарича радио оператор (често просто радиостанция или само радио). Тези предприятия организират производството на радио програми, които обединяват усилията на професионалисти от журналистиката, музиката, понякога на образованието и театъра. Частните радиостанции се издържат главно от реклама, а обществените изпълняват обществени функции и се издържат основно от правителствена субсидия или чрез събиране на такси от потребителите. Първата организация, имаща за основна дейност обществено радиоразпръскване, е британската корпорация Би Би Си, създадена през 1922 г.

През 1895 г. Александър Попов конструира първия радиоприемник и демонстрира на научен форум първото радио – предаване и приемане на информация чрез излъчване на радиовълни. Най-ранната широка употреба на радиото е в мореплаването за предаване на телеграфни сигнали между кораби и до сушата. Първата радиопрограма с новини е започнала излъчване на 31 август 1920 година от радиостанцията 8MK (днес WWJ) в Детройт.

Началото на общественото радиоразпръскване в България е поставено през 1929 година, когато група инженери, начело с техника Георги Вълков, построяват 60-ватов радиопредавател в Инженерната работилница в София. През последната седмица на месец ноември в ефир за първи път прозвучават думите „Ало, ало, тук е Радио София!“.

c