Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Вече 90 дни неплатен отпуск ще се признават за трудов стаж

снимка: iStockphoto/howtogoto

С промяна в Закона за извънредното положение бе решено - до 90 дни неплатен отпуск да се зачитат за трудов и осигурителен стаж и през 2021 г. Това одобриха депутатите на второ четене в днешния ден.

Промените целят хората, пострадали заради въведените извънредни мерки и принудително излезли в неплатен отпуск, да не губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица, заради прекъсване на стажа. Съответно, работодателите ще могат да ги задържат по-дълго на работа. Заради пандемията кабинетът вече на два пъти удължава срока за неплатен отпуск - до 60 дни, като до преди корона-кризата работещите можеха да ползват не повече от 30 дни.

С направените промени се уеднаквяват и помощите, които се отпускат за отглеждането на деца с трайно увреждане. Изравняват се размерите на месечните помощи за семействата на роднини или близки и на доброволните приемни семейства с тези на родителите - осиновители. За разлика от професионалните приемни семейства, тези семейства не получават възнаграждения.

Семействата на роднини или близки пък получават помощи по Закона за закрила на детето, но само ако отговарят на определен подоходен критерий. Затова с нправените законови поправки, от размера на помощта за семействата на роднини или близки и доброволните приемни семейства, когато детето е с 90 и над 90% увреждане, да се приспада размерът на месечната финансова помощ по Закона за закрила на детето.

източник: "24 часа".

c