Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Силен вятър, понижение на температурите и движение при зимни условия в област Добрич

Пътищата в област Добрич са проходими при зимни условия, като на места има заледявания и навявания, информираха от Областно пътно управление. 17 машини почистват и обработват основните направления от републиканската пътна мрежа.

Жълт код за потенциално опасно време за снеговалежи и силен вятър е определен за шест области в Североизточна България: Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Варна и Шумен. Прогнозата на метеоролозите е за продължаващо понижение на температурите и превалявания от сняг.

563 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите, съобщиха от АПИ. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Съоръженията и настилките се обработват срещу заледяване и хлъзгавост.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите:

  • да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия
  • да се движат със скорост, съобразена с пътните условия
  • да спазват дистанция
  • да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.           

От Националната пътна агенция предупреждават, че за повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

карта / НИМХ

През днешния ден ще има променлива облачност, често намаляваща до слънчево време; по-значителна ще е преди обяд над североизточните райони, където на отделни места все още ще превалява сняг. Ще остане ветровито, с умерен и силен северозападен вятър. Максималните температури ще са предимно между минус 2° и 3°.

Над планините от запад облачността ще намалява. Над източната половина на страната преди обяд ще има повече облаци, но след обяд облачността и там ще намалее и ще преобладава слънчево време. Ще духа силен и бурен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около минус 5°, на 2000 метра - минус 12°.

Над Черноморието до сутринта ще има валежи от сняг, в крайните южни райони и от дъжд, които бързо ще спрат, а облачността ще намалее. Ще остане ветровито с умерен и силен северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 1°-4°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

дежурен синоптик: Боряна Маркова/ НИМХ

c