Водещи новини Общество

Каварненец раздаде 5 тона зеле на хора в недоимък

„От днес който има желание и нужда, може да дойде до полето и да си вземе колкото зеле му е на сърце – ПОДАРЪК!“. Този пост пусна преди дни във фейсбук каварненецът Николай Дянков и бе поздравен за благородната постъпка. Полето му със зеле се намира до с. Селце. Пред Про Нюз Добрич той разказа, че е раздал безплатно около 5 тона от зеленчука, повечето – на хора в нужда.

„Така си реших, исках да направя нещо добро“, каза Дянков и добави, че и друг път е подарявал зеленчуци на бедни хора. Този път дошли хора и взели зеле за каварненски социален дом.

Николай Дянков отглежда 60 декара с дини, зеле и домати. По думите му, 2020 година е била доста проблемна за зеленчукопроизводителите. Заради сушата количеството на продукцията спаднало наполовина, в сравнение с предходната стопанска година. Дянков смята, че държавата не подкрепя достатъчно този сектор от земеделието. В Каварненско останали едва десетина зеленчукопроизводители – „по-упоритите, които сме с по-дебели глави“. Дянков припомни, че миналото лято, в най-големите горещини, те са били оставени около 20 дни без вода от „Поливни системи“ към МЗХГ. Това се случи заради авария в Помпена станция „Каварна 2“ и за малко да провали изцяло реколтата.

По данни на местни производители, в района на Каварна с пипер, домати, патладжан и други зеленчуци, както и с дини и пъпеши,  се засаждат над 2000 декара.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *