Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Прекупвач дължи милиони на земеделци от Добрич, обрича ги на фалит

Десетки земеделски производители в Силистренско от миналата есен чакат да си получат парите за продадено зърно. Освен на тях, фирмата прекупвач дължи милиони и на земеделци от Добрич за пшеница, царевица и слънчоглед. Земеделците са на ръба на фалита, съобщава БНР.

През есента на 2020 година земеделци от Силистренски регион за пореден път се доверяват на фирмата "Манекс" с управител Миглен Манев. Работят с него от години като посредник и не са имали проблем до този момент.

Мнозина са вече на ръба на фалита. Не знаят как ще продължат да работят и ще има ли следваща стопанска година за тях. Почти не вярват, че ще си получат парите обратно. Безпокоят се, че ще трябва да платят през тази година данък печалба, върху фактурите за продукцията, която са продали, без реално да са усвоили финансови средства.

От есента на миналата година досега някои от тях са имали разговори със собственика на фирмата, но резултат няма.

Кореспондентът на БНР в Силистра не успял да осъществи връзка с Миглен Манев. От офиса му заявиха, че е предал за медиите съобщение, че въпросът ще се реши в съда, че това били частни търговски взаимоотношения и фирмата била в затруднение.

От Окръжна прокуратура потвърдиха, че се извършват проверки по подадените жалби.

Справка в съда показа, че през януари е имало прехвърлено дело от Добрич. Земеделци оттам търсят предадената си за съхранение в бази на "Манекс" стока. И като при колегите им в Силистренско - няма го зърното, няма ги и парите им.

Източник: БНР

c